Waar zijn de Vestiamiljoenen?

Dure wijnen, auto's, huizen: het is de vraag of de verdwenen miljoenen van Vestia nog zijn terug te vinden. In de Londense City groeit de ondoorzichtige derivatenhandel intussen door.

AMSTERDAM - Ongeveer 30 miljoen euro kreeg tussenpersoon Arjan Greeven gedurende acht jaar overgemaakt van de banken voor wie hij complexe financiële producten verkocht aan woningcorporaties - waarvan 20 miljoen van Vestia. Daarvan schoof hij 10 miljoen euro door aan kasbeheerder Marcel de Vries van de Rotterdamse corporatie, verklaarde hij maandag tegenover de parlementaire enquêtecommissie.


Wat deden de mannen die Vestia aan de rand van de afgrond hebben gebracht met hun miljoenen?


Allereerst moest Marcel de Vries afrekenen met de fiscus, die circa 5 miljoen euro inhield op de doorbetaalde provisies. De overige miljoenen gingen deels naar zijn huis bij Hazerswoude, een voormalige boerderij waarvan de hypotheek in korte tijd volledig werd afgelost. Het witte huis met rieten dak is in de loop der jaren groots verbouwd en opgeknapt. Marcel, die in zijn jeugd graag achter de draaitafels stond, heeft overal in het huis onzichtbaar boxen laten wegwerken, zegt een oude kennis. Het OM heeft beslag gelegd op de woning.


En dan was er zijn scheiding. Tijdens zijn verhoor vertelde Arjan maandag aan de enquêtecommissie dat hij in 2009 wroeging kreeg. Maar Marcel wilde doorgaan vanwege relatieproblemen: hij had zijn neveninkomsten hard nodig om de naderende scheiding te betalen. Arjan zwichtte en ging nog een jaartje door. En eind 2010 betaalde hij nog een half miljoen als afscheidsgeschenk.


Daarnaast stak De Vries zijn geld in wijn. Zowel Arjan Greeven als oud-bankier Jako Groeneveld getuigden maandag van Marcels passie voor wijnen. 'Deed Marcel zijn werk voor Vestia of voor zijn wijnkelder', vroeg Greeven zich hardop af. En Jako vertelde dat hij 'om te helpen' wijncontracten ter waarde van tienduizenden euro's overnam van Marcel - die met een 'dure verbouwing' zat.


De wijncollectie van Marcel - geschatte waarde 'enkele tonnen' - ligt inmiddels te rijpen op enkele pallets bij de dienst domeinen, waar de FIOD de van criminelen in beslag genomen goederen bewaart.


Marcel hield van verre vakanties naar luxe resorts in Dubai en Australië, zegt de anonieme kennis. Ook reed hij een zwarte Audi A5. Een sportieve bolide, met een geluidsinstallatie die in staat was de wagen 'op te blazen'. En er waren spulletjes. Zijn collega's zagen in hem een nonchalant geklede dikkerd in een spijkerbroek met overhempje - waarvan de bovenste drie knoopjes los zaten. Het was in werkelijkheid peperdure kleding, zegt de kennis. Marcel was volgens hem één van de beste klanten van glamourwinkel Oger.


Dan de 20 miljoen euro die Arjan Greeven zelf hield. Die moest hij delen met zijn compagnons van het bedrijfje Fifa Finance. Ook moest hij huur en bureaukosten betalen en afrekenen met de fiscus. Netto hield hij misschien zo'n 6 miljoen euro over, zegt Greeven.


In de acht jaar dat hij als zelfstandig tussenpersoon werkte heeft hij minimaal 2 miljoen uitgegeven. Niet aan vreemde dingen, maar aan 'een goed leven van een gezin in het Gooi'. Een deel verloor hij met ongelukkige beleggingen. En Greeven had een dure hobby: de jacht. Hij pachtte een gebied bij het Duitse Dassel, waar hij reeën en wilde zwijnen schoot.


Ook Greeven scheidde en moest zijn ex-vrouw, met wie hij onder huwelijkse voorwaarden getrouwd was, waarschijnlijk een fors bedrag betalen. Zij is de eigenaar van hun oude huis in Blaricum, getaxeerd op 1,3 miljoen euro.


Toen Greeven in 2012 naar het Openbaar Ministerie stapte en de fraude bekende, had hij nog enkele miljoenen voorhanden. Direct heeft hij toen besloten om al zijn geld, met medeweten van Vestia, onder te brengen bij een bank in Zwitserland. Tot begin 2013 heeft Greeven over dat geld kunnen beschikken. Hoeveel er nog over is, wil Greeven niet zeggen. Hij heeft de parlementaire commissie laten weten dat hij bereid is alles terug te geven aan Vestia.


Arjan Greeven woont op dit moment in een huurwoning in de Duitse bossen. Zijn Landrover is verruild voor een Opel Astra. Hij verdient zijn geld als taxichauffeur voor een sociale werkplaats en klust bij met het uitsnijden van wild.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden