Waar zijn de Portugese juwelen?

‘Ik wil weten waar die stenen zijn.’ Guus van der Klaauw leidde in 2002 het onderzoek naar de diamantroof uit het Haagse museum Museon....

In een poging ‘die stenen’ terug te vinden, is de zaak toegevoegd aan een website tussen andere onopgeloste misdrijven. Door het materiaal openbaar te maken, hoopt de politie nieuwe aanknopingspunten te vinden.

Van der Klaauw is een man van weinig woorden op deze woensdagmiddag, die toch in het teken van de openbaarheid staat. Nee, het frustreert hem niet dat hij de miljoenenroof nooit heeft kunnen oplossen. Ja, het verbaast hem dat het niet is gelukt. ‘Mag ik het daarbij laten?’

Bij de diefstal in de nacht van 1 op 2 december 2002 verloor Portugal een deel van zijn cultureel erfgoed. Voor de tentoonstelling Diamant, van ruwe steen tot sieraad hadden de Portugezen een aantal kostbaarheden uitgeleend aan het Museon. De sieraden waren voor een belangrijk deel afkomstig uit het koninklijk paleis in Lissabon, herinneringen aan de monarchie die Portugal tot honderd jaar geleden was. De Portugese ambassadeur, die daags na de roof poolshoogte nam in het museum, was dan ook des duivels.

Ten minste drie personen moeten die decembernacht aan de achterzijde van het museum een ruit hebben ingeslagen. Ongehinderd – zij het vastgelegd door een beveiligingscamera – liepen ze de centrale hal in en sloegen ze met bijlen een vitrine aan diggelen.

Vermoed wordt dat de dieven doelgericht te werk gingen of gestoord werden in hun werk. Ook het Nederlandse koningshuis had kostbaar materiaal in bruikleen gegeven, maar dat lieten de dieven achter. Niettemin werd hun buit geschat op 6 miljoen euro. Verder dan de vondst van een zogenoemde kloofbijl op het strand van Kijkduin is de politie al die jaren niet gekomen.

De site waarop het dossier sinds woensdag ter inzage ligt, fungeert als een weblog waarop kennis kan worden uitgewisseld. ‘Op die manier hopen we tot nieuwe inzichten te komen’, aldus Jannine van den Berg, directeur opsporing van de politie Haaglanden.

De politie filtert de informatie op de website, zodat geen ongefundeerde beschuldigingen worden gedaan en belangwekkende aanwijzingen eventueel achter de hand kunnen worden gehouden. Van den Berg: ‘Het gaat ons niet alleen puur om de informatie, maar ook om denkrichtingen die ons verder kunnen helpen.’

Where are my jewels? Luis Filipe Barros, medewerker van de Portugese ambassade, verheft zijn stem als hij Museon-directeur Bert Molsbergen woensdagmiddag in het vizier krijgt. Er wordt gelachen, maar de toon is toch ook een beetje venijnig. Vermoedens over gebrekkige beveiliging worden echter door niemand bevestigd of ontkend. Rechercheur Guus van der Klaauw draait in antwoord op die vraag zijn mond op slot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden