Waar zijn de discussies over kosten eco-bruggen?

De ingezonden brieven van 21 oktober.

Aanleg van het langste ecoviaduct ter wereld bij Crailoo tussen Bussum en Hilversum. Beeld anp
Aanleg van het langste ecoviaduct ter wereld bij Crailoo tussen Bussum en Hilversum.Beeld anp

Kijk eens naar het totale kostenpakket

BRIEF VAN DE DAG

Ik heb diep respect voor de oproep van Rob Geurst aan Geert Wilders in zijn advertentie op de voorpagina van de Volkskrant van maandag, en daarom wil ik aan de discussie over de kosten van asielzoekers nog een element toevoegen.

Toen ik maandag van Huizen naar Zuid-Limburg reed, passeerde ik ten minste een handvol eco-bruggen. Heel fijn natuurlijk dat herten en andere dieren daardoor probleemloos de snelwegen kunnen oversteken. Maar ja, dat kost ook wat.

Hoewel ik daarover geen gedetailleerde gegevens heb, lijkt het in de rede te liggen ervan uit te gaan dat daar de nodige miljoenen mee gemoeid zijn.

En ik wil graag mijn verbazing uitspreken over het feit dat ik over die kosten nog nooit een discussie ben tegengekomen.

Dat kritisch gekeken moet worden naar achtergronden, motiveringen enzovoorts van asielzoekers, staat voor mij als een paal boven water.

Maar plaats de kosten van asielzoekers ook in de juiste context, namelijk in relatie tot ons totale Nederlandse kostenpakket!

Albert de Rouw, Huizen

Fooi voor Vestia

U meldt dat ABN Amro en woningbouwcorporatie Vestia een akkoord hebben gesloten over de immorele derivatenconstructies die Vestia in grote problemen hebben gebracht (Ten eerste, 20 oktober). De afkoopsom bedraagt slechts 55 miljoen terwijl het oorspronkelijke probleem vele malen groter was.

Het totale verlies bij diverse banken was rond de 2,5 miljard euro dat destijds werd afgekocht voor 2 miljard euro. Dat leidde ertoe dat huurders in het hele land de dupe werden, want die moesten een hogere huur betalen.

Daarnaast kan Vestia minder investeren in sociale huurwoningen, integendeel, er worden zelfs woningen met een lage huur verkocht die nu door het vluchtelingenprobleem hard nodig zijn. Ook heeft er bij Vestia een reorganisatie plaatsgevonden met het sluiten van vestigingen en ontslagen. Het afkopen van immoreel gedrag door de bank met een schadevergoeding van 55 miljoen is slechts een fooi. Maar dat heeft alles te maken met de beursgang van ABN Amro. Het grote geld weet altijd wel een uitweg te vinden en de burger blijft zitten met de gebakken peren.

Dirk van Beek, Maastricht

Leraar en vakantie

In 'Geef elke leerling snipperdagen' (O&D, 20 oktober) verzucht Misha van Denderen: 'Daar komt bij dat ouders vakanties kunnen plannen of een paar dagen eerder weg kunnen en later terugkomen. Dat scheelt files, maar betekent ook dat ouders goedkoper vakantie kunnen boeken.'

Waar blijft de leerkracht in zijn hele betoog? Die komt, zoals gebruikelijk, niet of nauwelijks aan bod. Maar die leerkracht moet wel zijn hele werkzame leven lang dure, drukke en volle vakanties boeken. De enige 'bijval' die je krijgt als je zegt dat je in het onderwijs werkt, is: 'Oh ja, je hebt zoveel vakantie!' Of gaat Van Denderen ook pleiten voor snipperdagen voor de leerkracht?

P. Daanen, Amsterdam, gepensioneerd leerkracht, die volgende week voor het eerst van een goedkoop geboekte vakantie gaat genieten

undefined

Filemon is niet lelijk

Meneer, mevrouw F. Achten uit Susteren, hoe kómt u erbij te schrijven dat Filemon lelijk is? (O&D, 19 oktober) Wat een onzin. Zeker als je het interview leest in het Volkskrant Magazine van zaterdag, zou ik zeggen: hij is een bijzondere, mooie man. In dit geval geflankeerd door twee prachtige naakte vrouwen. Andersom: hij naakt, de vrouwen gekleed, had het interview totaal ongeloofwaardig gemaakt.

Of dat naakt nou zo nodig was... tja, wie zal het zeggen.

De gustibus non disputandum est. Oftewel: over smaak valt niet te twisten.

Aja Witzel, Haarlem

Pot verwijt ketel

Naar aanleiding van de verontwaardigde brief over de naakte en 'onthoofde' dames op de cover van Volkskrant Magazine van afgelopen weekend en op de foto's bij het interview met Filemon Wesselink, wil ik F. Achten graag wijzen op het tragisch hoge 'pot verwijt de ketel'-gehalte van zijn/haar reactie. Minstens even aanmatigend als het seksualiseren en objectiveren van (naakte) vrouwen, vind ik het namelijk dat hij/zij het nodig acht om Filemon in een stukje van zo'n 150 woorden niet minder dan drie keer expliciet als 'lelijk' of 'niet mooi' af te serveren. Over termen van uiterlijk en decoratie gesproken! Het lullige ('sorry Filemon') excuus achter de eerste sneer verliest elke waarde doordat hij/zij dezelfde belediging daarna twee keer herhaalt.

Gelukkig voor Filemon zegt Achten nog wel dat het geen 'enkel probleem' is dat hij 'niet mooi' is; hoe edel! Desalniettemin stel ik voor dat Achten zijn/haar eigen advies opvolgt, en zelf ook even een hoekje gaat opzoeken om zich te schamen.

Anna Lamers, Nijmegen

Onschuldig

In 'Noem dat maar onschuldig' (Volkskrant.nl, 18 oktober) schrijft(+) Maja Mischke dat het Israëlische standpunt niet goed wordt weergegeven door de Volkskrant. Elke keer als verschillende betrokken partijen beweren dat hun - tegenovergestelde - standpunten niet goed worden weergegeven, zou je kunnen denken dat het gemiddeld misschien wel meevalt.

Haar eigen betoog is overigens ook een voorbeeld van wat ze bekritiseert: het weglaten van een deel van een context. De woorden 'kolonisten' en 'nederzetting' bijvoorbeeld komen in haar relaas niet voor. En zoals zij vindt dat bepaalde Palestijnen nauwelijks onschuldig zijn, kan men vragen stellen bij de onschuldigheid van kolonisten.

Neil van der Linden, Amsterdam

Jan Roos

Ik kan grote waardering opbrengen voor de tekeningen van Jos Collignon. Hij weet met ogenschijnlijk gemak de toestanden in de wereld heel scherp en raak te schetsen. Des te groter was mijn teleurstelling om zijn tekening waarin hij Jan Roos wegzet als rat (O&D, 20 oktober). Dit beeld deed mij terugdenken aan de machteloze woede van Marcel van Dam in 1997, die bij gebrek aan argumenten zijn discussiepartner Pim Fortuyn toevoegde: 'U bent een buitengewoon minderwaardig mens.'

Guus Stolk, Hoornaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden