Waar zijn Bush' buddies?

Heeft president Bush zijn dienstplicht nou wel of niet vervuld? Het is nog steeds niet bewezen, zegt cartoonist Garry Trudeau....

Vanuit democratische hoek komen aantijgingen dat Bush zijn dienstplicht zou hebben ontdoken en dat pappa wist te voorkomen dat hij in Vietnam hoefde te vechten. Bush zat wel begin jaren zeventig bij The Texas Air National Guard, daarna zou hij naar Dannelly Base in Alabama zijn overgeplaatst. Maar van die laatste standplaats is er niemand die zich de jonge Bush herinnert.

Het Witte Huis haastte zich om met een dossier te komen waarin oude salarisstroken, foto's en zelfs een tandartsrapport zijn opgenomen van George Junior in diensttijd.

Het enige dat met het dossier is bewezen, is dat de tanden van Bush op die basis waren, redeneertTrudeau. 'Good teeth. Maar was hij er zelf ook?' Merkwaardig is het wel, dat nog niemand heeft kunnen bewijzen dat Bush inderdaad zijn vaderland diende, terwijl Doonesbury al op 23 februari met de actie begon.

In de vorm van een zelfportret, een klein mannetje met haakneus, roept Doonesbury de lezer in zijn strip op met bewijzen te komen. 'Stop de partizaanse aanval op de geloofwaardigheid van Bush!'

Maar er zijn geen buddies, drillsergeants of officieren die zich de piloot uit Texas kunnen herinneren op Dannelly Base. De strip leverde weliswaar 13 duizend reacties op, maar daar zaten volgen Trudeau geen bewijzen bij.

'Als die er zijn, dan waren ze nu wel boven water gekomen. Er lopen heel wat gemotiveerde mensen rond die Bush uit de brand willen helpen', zegt Trudeau op zijn website.

Maar de investigative cartoonist blijft geduldig wachten. Het ziet er naar uit dat alleen de troostprijs wordt uitgereikt: een originele strip van Doonesbury, voorzien van handtekening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden