Waar was Bianca Balkenende?

Wat is de mooiste plek om een boek te presenteren over de vrouwen van de premiers? Het Catshuis natuurlijk, de offici woonstee....

Het was overigens een echte politieke boekenweek. Vier stuks liefst werden toegevoegd aan de nationale collectie, die nog wel wat kan gebruiken, want Nederlandse politici leggen nog steeds maar mondjesmaat hun herinneringen vast. Norbert Schmelzer deed dat gelukkig wel, hij presenteerde zijn memoires in een Wassenaarse boekhandel, Volkskrant-journalisten Hoedeman en Meijer vierden de verschijning van een werkje over de prinsessen van Oranje in het pluchen decor van Pulchri en Telegraaf-journalist Kees Lunshof reikte het eerste exemplaar van zijn Dertig jaar Nederlandse politiek uit aan Jan Peter Balkenende in de rokerige ambiance van het oer-Haagse etablissement Schlemmer. En dan was er natuurlijk Getrouwd met de premier, veertien portretten van Nederlandse premiersvrouwen.

Het hoofdstuk over Balkenendes vrouw zou verzorgd worden door Pieter Gerrit Kroeger, kenner en overtuigd lid van het CDA. In de uitgeverscatalogus voor de aanbieding aan de boekhandel staat hij nog wel vermeld, maar in het boek is zijn naam niet terug te vinden. 'Klopt', zegt samensteller Peter Rehwinkel, 'Kroeger heeft uiteindelijk een onvolmaakte tekst ingeleverd met het verzoek er zijn naam niet bij te zetten. Daarna hebben er nog diverse mensen aan gewerkt.' Hoe dat zo, vragen we Kroeger. Boze tongen beweren dat hij uiteindelijk uit het project is gestapt onder druk van het CDA. 'Toe nou', zegt hij, 'daar moet ik echt om lachen. De macht van het CDA is groot, maar zo. . .'.

Kroeger heeft verder 'helemaal geen zin om erover te praten'.

Ook de Rijksvoorlichtingsdienst en Rehwinkel laten de finesses van deze interessante kwestie liever voor geschiedvorsers. Maar zo is het gegaan: Kroeger kreeg geen medewerking van de Balkenendes voor zijn Biancaprofiel. Of dat slim is, is een ander verhaal. Maar het is natuurlijk hun goed recht. Bianca Hoogendijk (ze gebruikt bij voorkeur haar eigen achternaam) heeft ooit keer de Margriet te woord gestaan, maar schuwt verder de publiciteit.

Sommige andere premiersvrouwen werkten overigens ook niet mee. De Rijksvoorlichtingsdienst vindt dat het hoofdstuk Balkenende nog niet geschreven kan worden. Er is een groot verschil tussen de vrouwen die first lady geweest zijn en zij die het nog is, klinkt het daar. Andere auteurs, geconfronteerd met zwijgende eega's, weten uit oude portretten en van familieleden en kennissen nog genoeg bij elkaar te harken. Maar omdat rond het echtpaar Balkenende ook veel wordt gezwegen, gaf Kroeger het uiteindelijk op. Rehwinkel, in tijdnood, gaf er een draai aan.

Dat verklaart mede waarom de uitreiking van het boek niet in het Catshuis plaatsvond. Cynisch klinkt ook nog vanuit de RVD dat het Catshuis geen zalencentrum is. Het boek lijdt er vooralsnog niet onder. De tweede druk is besteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden