Waar waren toch de Kamerleden van GroenLinks?

'Ik ben zojuist geland vanuit Marseille', zegt SP-Kamerlid Harry van Bommel woensdag. Het debat over de eurocrisis en de omstreden rekensommen is dan al een paar uur aan de gang. 140 kilometer moest Van Bommel met zijn auto rijden vanaf de natuurcamping in St. Gely naar het vliegveld. Vandaag vliegt en rijdt hij weer terug.

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent was er wel. Ze praat even bij met Mark Rutte en Jan Kees de Jager. Beeld null
GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent was er wel. Ze praat even bij met Mark Rutte en Jan Kees de Jager.

De politieke plicht present te zijn weegt zwaar bij deze ruwe onderbreking van het zomerreces. Daar heeft de Tweede Kamer het zelf naar gemaakt. Premier Rutte kreeg vorige week het verwijt dat hij meer 'zichtbaar' had moeten zijn in zijn vakantie. GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis, financieel woordvoerder, stak het vingertje op over de vakantievierende politieke leiding van het land. 'Om ons heen woedt een brand, maar we zien alleen een premier die zich vermaakt op Dance Valley.'

SP
Terugkomen van het vakantieadres doet een beetje pijn in de fracties. Renske Leijten (SP) is overgekomen uit Pisa en gaat na de stemming weer terug. 'Daar doe je het toch voor, stemmen als het erop aankomt.' Van de 15 SP'ers zijn er 14 paraat. Bij het CDA zijn er van de 21 Kamerleden 4 afwezig. D66 (10 zetels) mist Wassila Hachchi: 'Ergens in Canada.' Bij de PvdA (30 zetels) zijn er 2 'met goede redenen' absent. Bij de VVD (31 zetels) ontbreekt alleen Bart de Liefde: in Zuid-Afrika. Twee van de 24 PVV'ers zijn er niet.

GroenLinks
GroenLinks is er het slechtst in geslaagd de fractie terug te roepen van reces. Van de 10-koppige fractie zijn er slechts 5 present. Volgens een fractievoorlichtster komt dit vooral doordat de noordelijke provincies pas drie weken vrij zijn. Fractievoorzitter Jolande Sap is weg, Mariko Peters, die onder vuur lag, heeft afspraken die belangrijker zijn dan het Kamerdebat, zo laat een medewerker weten. TOfik Dibi is bij familie in Marokko, Liesbeth van Tongeren reist door de VS.

En opmerkelijk: Bruno Braakhuis is ook op vakantie. Waarheen, dat is volgens GroenLinks 'privé'. Vorige week nog verweet hij Rutte en minister van Financiën De Jager 'als schipper en stuurman niet op de brug te staan'. De voorlichting van de de Tweede Kamer laat weten dat geen van de GroenLinks-Kamerleden zich officieel heeft afgemeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden