Opinie

'Waar waren de vrouwen op het PvdA-congres?'

Waar bleven de vrouwelijke sprekers op het PvdA Partijcongres?, vraagt partijlid Maaike van den Herik zich af. 'Ik doe een oproep aan alle vrouwen in de PvdA 'ja' te zeggen en te doen in plaats van te denken en te kijken.'

Partijleider Diederik Samsom (L) en minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken tijdens het partijcongres van de PvdA.Beeld anp

Waar zijn de vrouwen? Ik heb ze gemist zaterdag op het PvdA-partijcongres. Van alle personen die achter het katheder plaats mochten nemen om de zaal toe te spreken, was er slecht één vrouw, Monika Sie Dhian Ho. Gelukkig werd zij met een staande ovatie bedankt voor haar essay 'Wat van waarde is'.

Het verbaast mij dat bij de partij die voorstander is van een evenwichtige verdeling van posities er zo onevenredige verdeling is van het aandeel vrouwen op het congres. Niet alleen het katheder werd bezet door mannen als Lodewijk Asscher, Han Noten, Hans Spekman en Diederik Samson, ook bij de discussietafel was het aandeel mannen groot. Pas op het moment dat de VanWaarde-resolutie werd besproken, schoven alleen maar vrouwelijke sprekers aan. Dat zorgde voor een glimlach op mijn gezicht. Wel is opvallend dat de vrouwen precies spraken op het moment dat er een 'zacht' onderwerp op het programma stond.

Twee dagen na het congres vraag ik mij af: Hoe kan dit toch?

Schuldige
Nu is het niet mijn bedoeling dè PvdA als partij aan te wijzen als schuldige van deze onevenwichtige verdeling. Verre van dat. Ik doe een oproep aan alle vrouwen in de PvdA 'ja' te zeggen en te doen in plaats van te denken en te kijken. Hierin is zeker ook een rol weggelegd voor de partij. Maar wat eerst moet gebeuren is dat vrouwen beseffen dat zij de partij zijn.

Gelukkig heeft het Presidium zijn best gedaan de leiders van de mini-debatten - of eigenlijk mogen we ze niet zo noemen volgens de Commissie Noten - gelijk te verdelen over de sekse.
Een ander positief punt is dat de Jonge Socialisten Amsterdam op 14 mei een avond organiseren over vrouwen in de PvdA. Het wordt vast een interessante avond. Maar scherpe conclusie en concrete acties verwacht ik niet. Praten is belangrijk, maar verandert de situatie volgens mij niet.

Vinger in de lucht
Ik vind dat vrouwen meer moeten doen en minder moeten nadenken. Je vinger in de lucht steken als er wordt gevraagd wie congresafgevaardigde wil worden of wie voorzitter wil zijn. Doen en niet nadenken over wat het inhoudt of denken dat je het niet kan. Dus niet denken dat moet ik eerst kunnen voordat ik ja zeg, maar doen en dan leren.

Een ingewikkelde vraag is hoe wij dat als partij kunnen bevorderen. Laten we daar met zijn allen wel over nadenken, om uiteindelijk te kunnen doen wat nodig is om het aantal actieve en zichtbare vrouwen in de partij te vergroten.

Of vinden we het met zijn allen niet zo erg? Als dat zo is, zou ik het erg vinden. Om te realiseren wat staat beschreven in de resolutie VanWaarde, die met een enorm applaus op het congres is aanvaard, hebben we namelijk mannen én vrouwen nodig in de politiek. Dus vrouwen laat je zien!

Maaike van den Herik is PvdA-lid en Opleidingscoördinator bij Universitaire Pabo van Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden