Waar wacht Palin op? Run Sarah, run

Sarah Palin lijkt afgeschreven. De veel genoemde kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap daalt al maanden in de peilingen. Vertrouwelingen stappen op en komieken blijven grappen op haar afvuren. Toch heeft Palin nog genoeg troeven in handen. Maar dan moet ze wel opschieten.

Sebastiaan Timmermans
Sarah Palin was bij de verkiezingen in 2008 zeer populair bij een grote groep Republikeinen. Beeld
Sarah Palin was bij de verkiezingen in 2008 zeer populair bij een grote groep Republikeinen.

Want hoewel de ene na de andere Republikein aankondigt president te willen worden, ziet het Amerikaanse publiek deze nieuwbakken kandidaten eigenlijk helemaal niet zitten. Het Republikeinse deelnemersveld voor de verkiezingen in 2012 wordt als extreem zwak gezien.

De grootste kanshebbers lijken mannen als Mitt Romney, Tim Pawlenty en Jon Huntsman. In de opiniepeilingen leggen ze het allemaal af tegen president Obama. Sinds de dood van Osama bin Laden zijn zijn waarderingscijfers omhoog geschoten. De Republikeinen moeten daarom met een sterke kandidaat komen.

Nog steeds populair
Dat zou Sarah Palin kunnen zijn. Ondanks al haar versprekingen en rare acties is ze bij een groot deel van de Republikeinse kiezers populair. Haar conservatieve waarden en gehamer op een kleinere en goedkopere overheid zijn thema's die de kiezer kan bekoren. Vooral vrouwen houden van Palin en vrouwen stemmen meer dan mannen én vaker op Democraten. Met een vrouw op het stembiljet zouden de Republikeinen wellicht veel stemmen van de Democraten kunnen afsnoepen. Palin kan voor die 'vrouwenstem' zorgen.

Toch dachten de meeste politieke waarnemers dat ze door de slechte peilingen en de onduidelijkheid over haar kandidatuur, uiteindelijk niet mee zal doen aan de race om het Witte Huis. Daar is deze week wel wat verandering in gekomen.

Reden is een film over Palin uit die in het diepste geheim is opgenomen en maar liefst 1 miljoen dollar heeft gekost. De film wordt gepresenteerd in Iowa. Dat is, niet toevallig, de eerste staat die in februari 2012 naar de stembus gaat voor de voorverkiezingen van de Republikeinen. Daarna zijn andere staten als New Hampshire aan de beurt. Ook dat is een staat die vroeg op de verkiezingskalender staat.

De film is opgenomen door de conservatieve filmmaker Stephen Bannon op verzoek van Palin. In de film wordt de loftrompet gestoken over de 'successen' die Palin heeft bereikt toen ze nog gouverneur van de staat Alaska was. De titel van de film is 'The Undefeated', een duidelijk staaltje van zelfvertrouwen.

Run Sarah, run
Dat ijzeren zelfvertrouwen is volgens haar supporters precies wat de Republikeinen nodig hebben. Alleen Palin zou in staat zijn om fondsen te werven, grote groepen te enthousiasmeren en de aandacht van de media vast te houden.

Sarah Palin zelf zou nog steeds niet weten of ze mee wil doen. Ze heeft nog wel even tijd voor die beslissing. Maar elke dag telt, want een dag geen beslissing is ook een dag geen fondsen werven. En dat is cruciaal in de Amerikaanse politiek. Één ding is zeker. De verkiezingsstrijd zou met Sarah Palin een stuk kleurrijker en spectaculairder worden. Run Sarah, run!

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

undefined

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden