Waar voor je geld

De prijsverschillen in pc-software zijn enorm groot. Er zijn peperdure programma's van vele duizenden guldens en er zijn programma's die voor een paar gulden te koop zijn....

GERARD GERADTS

De eerste komt van het Computercollectief in Amsterdam, een gespecialiseerde zaak in computerboeken en software. Het bedrijf heeft een lofwaardige manier gevonden om de eigen uitgebreide collectie in kaart te brengen en aan te bieden aan de klanten. Zelf noemen ze het een prijslijst, maar de cd-rom die ze voor bijna niets op de markt brengen, is veel meer dan een droge opsomming van de 5200 produkten die het collectief in het aanbod heeft.

De cd-rom draait onder Windows, laat zich eenvoudig installeren en hoewel het een produkt is dat primair tot doel heeft de omzet van het collectief te bevorderen, is er voor de pc-bezitter een niet onbelangrijke nevenfunctie: een behoorlijke opsomming van wat er aan software en boeken in Nederland te koop is. En omdat de cd-rom twee keer per jaar verschijnt, kun je voor een paar centen bijblijven met de ontwikkelingen. De CC-CD 1994-1995 kostte bij uitkomen 15 gulden, maar omdat er over enige tijd een nieuwe komt, wordt het restant van de huidige serie weggegeven.

Het in 1979 opgerichtte Computercollectief heeft een eigen zaak in Amsterdam, maar treedt tevens op als distributeur, en beschikt over ruim honderd wederverkopers die verspreid zijn over het land. In een vorige String is betoogd dat computerbezitters vaak niet weten wat er te koop is op het gebied van hard- en software, eenvoudig omdat de informatie daarover niet gebundeld wordt aangeboden en slechts in brokken beschikbaar is.

Hier een papieren catalogus, daar een floppy met titels en dan weer een cd-rom met demo's van een enkele leverancier. Met deze CC-CD is een goed begin gemaakt met een volwaardige presentatie van vooral software en boeken, alles leverbaar in Nederland en ongeacht de leverancier.

Op de cd-rom kan - en dat op zich is een mooie prestatie - op trefwoord worden gezocht. Een vraag naar 'tennis' bijvoorbeeld levert drie hits op: World Tennis Championships, Tennis Cup 2 en International Tennis Open. De prijzen van deze computerprogramma's staan erbij, alsmede in welke taal je toegesproken wordt, wat je minimaal aan computer en beeldscherm moet hebben en ook wanneer het produkt voor het eerst op de markt is gekomen.

Alle denkbare softwarepakketten kunnen zo opgeroepen worden, van tekstverwerker tot cad/cam. Maar er zitten ook exotische titels bij: over tuinieren, cartoons, films en puzzels.

Met boektitels heeft de cd ook geen enkele moeite. In een folder van Uitgeverij Pim Oets die toevallig op mijn bureau ligt, staat het boek Aan de slag met SQL. Die titel, losgelaten op de CC-CD, geeft binnen drie seconden het juiste antwoord: de auteur van het boek is Pierre Winkler, het boek telt 360 pagina's, het kost 59 gulden en zelfs het ISBN-nummer is correct weergegeven.

De cd bevat verder nog een paar aardigheidjes, zoals demo's van programma's, stukje video, wat shareware, flink wat patches (verbeteringen van programma's die al in roulatie zijn) en wat muziek. En dat alles voor een habbekrats. In juni of juli verschijnt de nieuwe CC-CD.

De tweede cd-rom blinkt ook uit door de verhouding prijs-prestatie. Hij wordt uitgegeven door Easy Computing in Den Haag, is vertaald uit het Duits en bevat Graphicworks 2.6, een goed grafisch programma dat gebruikt kan worden voor ontwerpen en tekenen. Het programma is eenvoudig te installeren (onder Windows) en je kunt er al snel mee aan de slag. Het heeft zo te zien voldoende mogelijkheden om zich te meten met een professioneel cad-programma (computer aided design) waarmee architecten en ingenieurs werken en dat over het algemeen vele malen duurder is.

Cad wordt toegepast om nauwkeurige tekeningen te maken van objecten die daarna, met behulp van die tekeningen, gebouwd worden. Wat vroeger met de hand werd getekend, gebeurt nu vaak op een computer, niet zozeer omdat het sneller gaat, maar meer omdat wijzigingen snel aangebracht kunnen worden. Bepaalde elementen in zo'n object, een ingewikkelde raampartij in een gebouw bijvoorbeeld, kunnen bewaard worden in een 'bibliotheek' op de computer en steeds weer gebruikt worden. Een architect kan een cad-programma gebruiken om zijn opdrachtgever duidelijk te maken hoe een gebouw er in werkelijkheid uit gaat zien. Tevens kan een bouwkundig ingenieur aan de hand van de computer-uitdraai beoordelen of die plannen ook uitvoerbaar zijn.

Met Graphicworks zijn niet alleen bouwtekeningen te maken, maar het programma is ook te gebruiken in de werktuigbouw (gereedschap, voertuigen), de elektrotechniek (schakelschema's), in de reclame en bij het uitgeven van publikaties. Wie thuis een verbouwing wil laten uitvoeren, kan er ook mee uit de voeten.

Als het programma geladen is en staat te wachten op een opdracht, beschik je rechts over een vrije ruimte op je beeldscherm waarin je kunt tekenen, terwijl links op het scherm een indrukwekkend aantal opties staat te wachten voor het trekken van lijnen, cirkels, rechthoeken en gevulde vlakken.

Uit een bibliotheek die meegeleverd wordt op de cd-rom kunnen vele honderden gestandaardiseerde symbolen worden gehaald die gekopieerd kunnen worden naar je eigen tekening. Het bijgeleverde boek is een doeltreffende handleiding voor gebruik van het programma. Kortom, veel produkt voor weinig geld.

Gerard Geradts

CC-CD, Computercollectief Amsterdam; gratis

Graphicworks 2.6, Easy Computing Den Haag, vertaald uit het Duits; ¿ 99,50

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden