Waar val in rotput al niet goed voor is

Overleven in Roemenië is uit je doppen kijken. Het wegdek zit vol onheilspellende gaten, exotische schachten, en slecht aangegeven putten....

Sindsdien is Oana Furnica niet zomaar een bekende Roemeense. Zij is in mum van tijd uitgegroeid tot een volksheldin. En meer zelfs: tot een martelares, een icoon. Want iedereen weet inmiddels dat Oana de kleine Alina alleen maar heeft kunnen redden vanwege haar eigen tragische lot. Zij lijdt aan een ernstige nierziekte en weegt om die reden maar 41 kilo. Daarom paste zij in die put.

Voor een operatie heeft haar alleenstaande moeder geen geld. De arme weduwe woont samen met Oana en haar twee broertjes in een kleine flat. Een echt melodrama. En daar zijn de Roemeense media verzot op. De afgelopen week werden de grenzen van de goede smaak weer eens flink getart. 'Voor haar dappere daad was het leven van Oana Furnica zo triest als een regenachtige herfstdag.'

Furnica, afkomstig uit het bij Pipera gelegen dorpje Voluntari, zat op de lokale tv te kijken naar de live-uitzending van pogingen van reddingswerkers Alina uit de put te krijgen. Het peurtertje zat zo klem dat het met alleen maar een touw mislukte. Een stoere, maar ietwat gezette reddingswerker kwam vervolgens zelf in de put vast te zitten. Er moest heel wat spierkracht aan te pas komen hem er weer uit te krijgen. Furnica had ondertussen gezien dat de put in Pipera vrijwel identiek was aan die in Voluntari, waar ook al een hele tijd geen water meer is. Furnica liep naar buiten en ontdekte dat zij er makkelijk in paste. Een uur later daalde ze ondersteboven af naar Alina.

Het was aardedonker en op tien meter diepte slaagde zij er niet in een touw om het middel van het peutertje te binden. Met een vuurrood gezicht kwam zij weer boven. Daar werd haar algemeen afgeraden het nog een keer te proberen. Maar ze gaf niet op. Bij de tweede afdaling had de peuter de handjes echter naar haar uitgestoken. Het kind zat zo vast tussen wand en emmer dat Furnica het langzaam los moest wrikken. Een minuut later keerden ze samen terug uit de duistere diepten. Alleen het beentje van Alina was gekneusd.

'De terugkeer uit het ondergrondse' is nu al een van de meest herhaalde momenten uit de Roemeense tv-geschiedenis. En daarom krijgt het melodrama Oana Furnica een happy end. Van de burgemeester van Voluntari krijgt ze een eigen appartement. Van de prefect krijgt Oana - die sinds haar veertiende van school af is - een baan bij de provincie. Van een zakenman krijgt ze tienduizend gulden voor een operatie aan de nieren. Als die slaagt, moet bij het volgende ongeluk iemand anders de schacht in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden