Waar u deze week het beste heen kunt

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten, van John Malkovich in iconische foto's tot de beklemmende film Room.

Karin VeraartFrits van der WaaAnnette EmbrechtsKevin TomaSacha Bronwasser en Mark Moorman
Fotograaf Sandro Miller kijkt naar het werk 'Andy Warhol / Green Marilyn' (1962), 2014 tijdens de opening van zijn expositie Malkovich. Beeld EPA
Fotograaf Sandro Miller kijkt naar het werk 'Andy Warhol / Green Marilyn' (1962), 2014 tijdens de opening van zijn expositie Malkovich.Beeld EPA

1 Fotografie Z Sandro Miller: Malkovich Malkovich Malkovich, Gallery Torch, Amsterdam, t/m 9 april.

Fotograaf Sandro Miller brengt een bijzondere ode aan zijn fotografische helden. Hij heeft veertig iconische foto's laten naspelen door acteur John Malkovich, van de tweeling van Diane Arbus tot het zelfportret van Andy Warhol, van de Che Guevara van Alberto Korda tot aan de Meryl Streep van Annie Leibovitz. Het levert een opmerkelijke reis door de fotogeschiedenis op, waar we soms versleten beelden weer met nieuwe ogen bekijken.

2 Beeldende kunst Vincent Meessen. 'Sire, je suis de l'ôtre pays', WIELS, Brussel, t/m 24 april.

Een kunstenaar die research doet naar het koloniale verleden van zijn land en naar avantgardistische kunstbewegingen: dat klinkt als een berg data en weinig kunst.

Hoe lucide en aanstekelijk het ook kan zijn bewijst Vincent Meessen in WIELS, waar de film One Two Three het hoogtepunt vormt van zijn grote solo-expositie. Een Congolese rumba uit 1968 blijkt, in 2015 opnieuw tot leven gewekt, revolutionair elan te verspreiden. 'Laat ze branden op de stapel'; ze, de machthebbers van toen én nu.

Sacha Bronwasser

3 Theater Made in Here, door Frascati Producties/Davy Pieters, t/m 12 maart in Frascati, Amsterdam, daarna tournee.

Vier blije figuren houden ons voor hoe we ons moeten gedragen, wat de beste manier is om onze kinderen op te voeden, om met elkaar om te gaan, gezond te blijven, wat de valkuilen zijn - en dit alles in een utopische omgeving. Misschien wordt de mens vandaag de dag wel meer dan ooit betutteld en geïndoctrineerd zo suggereert de nieuwe voorstelling van regisseuse Davy Pieters. Vier acteurs brengen haar prikkelende en consequente concept in een geestige performance over het voetlicht.

Karin Veraart

4 Opera Chovansjtsjina, van Moesorgski, door de Nationale Opera, o.l.v. Ingo Metzmacher en Christof Loy. Nationale Opera & Ballet. 10, 13, 16 en 20 maart.

In drie eeuwen tijd is in Rusland eigenlijk ontzettend weinig veranderd. Componist Moesorgski liet dat in de negentiende eeuw zien in zijn Chovansjtsjina, en regisseur Christoph Loy trekt die lijn door naar het heden.

Het is geen doorsnee-opera: religieuze groeperingen en politieke facties strijden om de macht. Maar de menselijke maat wordt niet vergeten. De enscenering zwenkt behendig tussen schittering en soberheid, en de muziek, met Russische sterzangers, is fabelachtig.

Frits van der Waa

5 Jeugdtheater Tijgers op de trap door Percossa en Oorkaan. Vanaf 5 jaar. Zondag 6 maart, De Doelen, Rotterdam. Tournee.

De vier ervaren percussionisten van Percossa hebben na het succes van De Gebroeders Kist (4+) een nieuwe jeugdvoorstelling gemaakt. Nu met een pittig thema: de overlevingsstrijd van de 10-jarige Mo, die aan kinderkanker lijdt. Maar zo serieus als ze zijn angsten nemen (voor dokters, vieze medicatie en de dood), zo speels trommelen en roffelen ze lucht in het eerlijke verhaal.

Annette Embrechts

6 Film Room. Regie Lenny Abrahamson.

De 5-jarige Jack (Jacob Tremblay) wordt al zijn hele leven met moeder Ma (Oscar-winnares Brie Larson) vastgehouden in een piepkleine, hermetisch afgesloten kamer. Hij weet niet beter, of aan de andere kant van de muren is niets. Mocht hij met Ma ontsnappen, hoe kan hij dan wennen aan de oeverloosheid van de buitenwereld, en hoe vinden hij en Ma daar ooit hun intimiteit terug? Meesterlijk geacteerde, perfecte publieksfilm, die evenveel vervreemdt en verontrust als ontroert.

Kevin Toma

Brie Larson. Beeld Reuters
Brie Larson.Beeld Reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden