Waar u deze week het beste heen kunt

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De V-specialisten kiezen hun favorieten, van het bijzondere werk van Grayson Perry tot een bromance in het theater.

Floortje SmitAnnette EmbrechtsHein JanssenJoris Henquet en Sacha Bronwasser

1 Beeldende kunst: Grayson Perry - Hold Your Beliefs Lightly. Bonnefantenmuseum Maastricht, t/m 5 juni.

Natuurlijk luisterde hij onlangs in Maastricht zijn opening op in roze-gouden bomberjack en op paarse plateauzolen: Grayson Perry, soms Claire Perry uit Groot-Brittannië. Er gaat veel inhoud schuil achter die façade. Op Perrys potten, beelden, wandkleden, etsen en zelfs een heel huis in stripstijl wordt de maatschappij ontleed met liefde en oog voor detail, in bijvoorbeeld een tempel voor een huisvrouw uit Essex, of een wandkleed waarop het leven één parade langs merken is. Onweerstaanbaar.

undefined

2 Jongerentheater: In mijn hoofd ben ik een dun meisje door NTjong. Vanaf 12 jaar. Tournee t/m 24 april.

In een extroverte tienervoorstelling presenteren vijf sterke actrices lijpe uitvergrotingen van verstoorde zelfbeelden: van anorexia tot huidskleurverandering, van borstvergroting tot ongezond dunne benen. Ze proppen hun huidkleurige panty's vol met stoffen worsten en ballen. De voorstelling lokt discussie uit over mogelijk kwalijke gevolgen van het feit dat jonge meisjes zich via hun smartphone elk moment kunnen spiegelen aan online rolmodellen.

Annette Embrechts

3 Theater: Bep, dochter van Rietveld, door Audrey Bolder. Tournee t/m 1 mei.

Bep Rietveld (1913-1999), de oudste dochter van meubelontwerper/architect Gerrit Rietveld, was haar leven lang schilderes, maar ze werd nooit bekend omdat ze veel schilderijen weggaf en haar werk niet documenteerde. In deze mooie theatermonoloog vertelt actrice Audrey Bolder Beps levensverhaal: van nabij zag zij haar briljante vader vervreemden van haar gereformeerde moeder en intrekken bij de intellectuele Truus Schröder, aan wie Bep desondanks nooit een hekel kreeg.

Joris Henquet

4 Film: Alias Maria. Regie José Luis Rugeles.

De 13-jarige zwangere FARC-soldate Maria trekt met een huilende baby door de jungle terwijl de vijand achter elke boom kan opduiken. Alias Maria is een beklemmende film die via dit zwijgzame meisje duidelijk maakt dat er in de Colombiaanse guerrilla-oorlog geen plaats is voor kinderen en moedergevoelens. Regisseur José Luis Rugeles schetst een keiharde omgeving waarin menselijkheid een zwakte is en mededogen niet bestaat.

Floortje Smit

5 Beeldende kunst: Aukje Koks, Pure Positive Energy, GEM, Den Haag, T/m 1 mei.

Aukje Koks begon als schilder, maar je zou haar inmiddels illusionist kunnen noemen. Ze houdt de toeschouwer graag voor de gek, speelt het spelletje van René Magrittes pijp die geen pijp was. En ze verrast het meest met persoonlijke kunstwerken. Zoals haar geschilderde 'liefdeskoppel': twee vervormde sokkels met stevig touw erom. Deze illusionist heeft weinig nodig om een liefdesgeschiedenis te suggereren die surreëel én levensecht lijkt.

Anna van Leeuwen

6 Theater: Bromance door Toneelgroep Oostpool en Theater Sonnevanck, regie Timothy de Gilde. Tournee.

Bromance is een intieme voorstelling over een jongensvriendschap die wordt verstoord als er onverwachte gevoelens aan te pas komen. Deze productie voor mensen van 15-plus speelt zich af in een trailer: het publiek zit bovenop de spelers die met z'n drieën een ware krachttoer leveren, met even grappig als ontroerend acteren. Hoe ga je om met een vriendschap die onder druk komt te staan? En wat gebeurde er eigenlijk in dat tentje in Polen?

Hein Janssen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden