Waar nog geen mensenhand de natuur bedorven heeft

Montmorency, 27 juni 1802.

Beeld anp

In gezelschap naar Montmorence geweest. Dat dal slechts 4 uur van Parys verwyderd verdient in alle opzichten de oplettendheid van een ryziger. De oneffenheden van den grond, de zware bomen, de spelingen die hier een dal, gints een amphitheater, daar bosschen vormt, verplaatzen ons elk ogenblik in die gewesten daar nog geen menschelyke hand de schoonheden der natuur of verbeterd of bedorven heeft.

Van de heuvelen of bergen die deze vruchtbaare valei omgeven, heeft het oog de uitgebreidste gezichten over St. Denis, Parys en de omleggende streken. De wegen, indien men de paden die door deze valei slingeren wegen noemen kan, zyn alom met karsenboomen bezet en de ryziger heeft zyn hand slechts uit zyn rytuig te steken om zyn begeerte naar die vrucht te voldoen.

Het is in deze gelukkige valei dat J.J. Rousseau eenige jaren doorbragt, en gelukkig was, en gelukkig gebleven zou zyn, indien zyn gevoelig hart zich geen hersenschimmen gevormt had.

Wy zagen zyn verblyf, de kamers door hem bewoond, de meubelen door hem gebruikt, en de plaats daar zyne gloeiende verbeeldingskracht de liefde schilderde. Zyn buste staat in de tuin.

Na eene wandeling van eenige uuren door deze betoverende streken, na dat wy in eene boomgaard onze zucht naar kersen voldaan hadden, hebben wy in de herberg Bellevue gedineerd.

J. F. Helmers (1767-1813), Nederlands dichter. Uit Helmers en France, uitgegeven door Marinus van Hattum. Eon Pers, 2014.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden