Waar moeten we zo snel mogelijk van af?

Het is tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. Vonk vroeg 11 auteurs waar we zo snel mogelijk van af moeten. De politicus van het jaar, de fleecetrui, De Wereld Draait Door, mocroframing en meer onwenselijks. Weg ermee!

null Beeld Ivo van der Bent / Bier en Brood
Beeld Ivo van der Bent / Bier en Brood

Peter Middendorp: Weg met geparticipeer aan mijn keukentafel (+)
De buurvrouw is altijd overal. Ze staat op de stoep als ik het huis aan de voorzijde verlaat, bij de deur van de brandgang als ik het via de andere kant probeer. De laatste tijd denk ik: volgens mij heb ik op het verkeerde paard geparticipeerd.

Weg met de paradox van de fleectetrui (+)
Wonderlijk dat milieubewuste mensen fleece hebben omarmd, vindt Frank Meester. Ja, er worden PET-flessen voor gerecycled. Maar daarna draagt je trui enorm bij aan de plasticsoep.

Weg met de ongemeende felicitatie (+)
Als je iemand gelukwenst met zijn verjaardag, baby of huis, stelt Julien Althuisius voor, doe er dan wat moeite voor. Stuur een gemeend bericht.

Weg met de politicus van het jaar (+)
Kunt u De Betrouwbare Mannetjes nog vertellen wie dé politicus van 2012 was? Of 2013? Nou dan. Laten we eerlijk zijn, het interesseert uiteindelijk niemand een fluitje.

+ achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Jonathan van het Reve: Weg met De Wereld Draait Door (+)
Het echte probleem met De Wereld Draait Door is dat het programma inmiddels alleen nog draait om bewondering

Weg met het smartphone-verleden (+)
Oude selfies en half-vergeten apps: ze zaten multimediadesigner Wendy van der Waal danig in de weg. Ach, die Sjors. Weg ermee.

Weg met de publieke rouwcultuur (+)
Beroemdheden delen hun laatste levensfase steeds vaker met het publiek. Dat put kracht uit de moed van de stervende, maar juist daarin schuilt volgens Daan Heerma van Voss een gevaar.

null Beeld Ivo van der Bent / Bier en Brood
Beeld Ivo van der Bent / Bier en Brood

Weg met mocroframing op televisie (+)
Telkens dezelfde beelden ziet Haroon Ali op tv, als het gaat over radicalisering, islam of probleemwijken. Hoofddoeken, baarden, djellaba's en paffende Marokkaanse jochies in een portiek. Waarom laten nieuws- en actualiteitenprogramma's altijd dezelfde clichés zien?

Weg met het China-stort-in-denken (+)
China stort in, de 'collapsionisten' zijn er zeker van. Maar Marije Vlaskamp weet: niets zo onvoorspelbaar als China. Dus wacht nog even met conclusies.

null Beeld Ivo van der Bent / Bier en Brood
Beeld Ivo van der Bent / Bier en Brood

Weg met de mannelijke vermenigvuldigingsdrang (+)
Geheel vrijwillig laat Said El Haji zich afhelpen van zijn vruchtbaarheid. Het is mooi geweest met die vermenigvuldigingsdrang.

null Beeld Ivo van der Bent / Bier en Brood
Beeld Ivo van der Bent / Bier en Brood
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden