Waar McCartney Franz Kafka zag

In het centrum van Londen, district W1, Regent Street 307, op de hoek van Margaret Street, bevond zich in de jaren zestig de bioscoop Cameo-Poly....

En wat deed McCartney in juli 1965 in de nachtclub Annie’s Room in Russell Street 24-26? Hij bezocht er een concert van Nina Simone, al laten de auteurs van Het Londen van The Beatles onvermeld of het hier de voorstelling van 11 in de avond of 1 uur ’s nachts betrof.

Bioscoop en nachtclub behoren tot de 467 adressen in en om Londen die door Piet Schreuders, Mark Lewisohn en Adam Smith worden beschreven in Het Londen van The Beatles. Dat deden ze in 1994 ook al eens, maar deze compleet herziene, opnieuw vormgegeven en aangevulde editie verschijnt dit keer ook in het Nederlands, een maand vóór de Engelstalige editie.

The Beatles mogen dan uit Liverpool afkomstig zijn, ze woonden vanaf 1963 in Londen, en de auteurs inventariseren iedere plek die de bandleden tot het uiteenvallen van het kwartet in 1970 bezochten. Los van alle adressen in de Britse hoofdstad die in de geschiedschrijving van de Fab Four een prominente rol hebben gespeeld, zoals Abbey Road (geluidsstudio) en Saville Row (Apple-kantoor), komen talrijke locaties van fotosessies en filmopnamen aan bod.

De nieuwe editie is niet alleen overzichtelijker per buurt ingedeeld (niet meer op wijknummer, want wie gaat er nu zoeken op W1 of NW8?), maar is ook visueel opgefrist, met enkele ludieke aanvullingen.

Zo krijgen we bij het item over de Cameo-Poly-bioscoop nu ook het affiche van The Trial te zien, en blijkt ook de poster die het optreden van Nina Simone aankondigt achterhaald. Trivia wellicht, maar ze maken Het Londen van The Beatles tot een heerlijk bladerboek, dat niet alleen als wandelgids hoeft dienst te doen. Het handzame formaat maakt het boekje wel zeer geschikt om in de tas te steken en mee naar Londen af te reizen, maar daar staat helaas tegenover dat de voortreffelijke illustraties wel heel klein zijn afgedrukt.

Het betreft hier wél knap precisiewerk. Er moet door Piet Schreuders, die tekende voor de vormgeving, alleen al enorm veel tijd gestoken zijn in het exact in kaart brengen van hoe en waar iedereen stond in bepaalde fotosessies.

Met nauwelijks ingehouden woede moeten de auteurs diverse malen constateren dat heel wat historische Beatles-plekken de afgelopen jaren zijn verdwenen. Wat is er bijvoorbeeld over van Russell Square Gardens, waar de vier in 1993 poseerden? ‘De locaties waar The Beatles werden gefotografeerd zijn tijdens de herprofilering van het plein, die in 2000 is gestart, verdwenen.’

Gelukkig was Piet Schreuders er nog net op tijd bij om de plantenbakken te fotograferen.Gijsbert Kamer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden