Waar loopt de breuklijn tussen 'provincie' en Randstad?

Aflevering 124: waar loopt dan toch die breuklijn tussen 'de Randstad' en 'de provincie'?

Intussen lees ik dat er een nieuwe kloof is ontdekt, een kloof tussen de Randstad en 'de provincie'. Ik breek me er het hoofd over terwijl ik snert eet in Herberg van Loon in Loon. Goed, dat er desinteresse en onwetendheid bestaan in sommige kringen in Den Haag en Amsterdam over onderwerpen die ertoe doen, namelijk de leefbaarheid buiten de grote steden, dat is waar, maar dat getuigt toch meer van provinciaals denken in de Randstad.

In de vijf maanden dat ik nu door Nederland loop, kwam ik overal verstandige mensen tegen. Ik zoek ze bewust op, dat is waar, maar ze zijn overal. Juist in Friesland sprak ik veel mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Mensen die zich zorgen maakten over het landschap, over verontreiniging, over meststoffen en bestrijdingsmiddelen, over fijnstof, over hun gezondheid, over het verdwijnen van vogels en insecten, over de gevolgen van schaalvergroting voor boeren, over het verdwijnen van voorzieningen en het gemeenschapsleven, het verdwijnen van de menselijke maat. Burgers en boeren met oog voor hun omgeving.

Ja, er is ook een andere kant, maar dan nog kun je eerder spreken van een kloof die dwars door Nederland loopt. Bovendien: het platteland zit vol met mensen die uit de stad komen, en de stad zit vol met provincialen zoals ik.

'De provincie'

Wat ik ook merkte: gebieden als de Drentsche Aa, maar ook het Groningse Westerwolde, ontwikkelen zich snel. Natuurvriendelijke landbouw, regionale producten, betere restaurants, hotels en B&B's. Het verdienmodel van de toekomst. En echt: ze zijn hier gewend aan Randstedelingen.

Ach, ik neig misschien tot relativeren omdat ik straks nog een stukje schreef in een ander restaurant in een ander dorp. Ik kwam er rond 11 uur binnen, ik was de eerste klant van de dag. De uitbater zat aan de telefoon. Ze voerde een troostend gesprek met een vriend, over een kind. Wat ik hoorde, greep me aan. Ze verontschuldigde zich toen ze had opgehangen. En voor we het wisten hadden we een gesprek over die ene ziekte, een veel te persoonlijk gesprek tussen twee mensen die elkaar niet kennen. Er was geen kloof.

Caspar loopt

Caspar Janssen loopt een jaar lang door Nederland en brengt al doende het landschap in kaart, en daarmee de planten, dieren, mensen en kwesties van het Nederlandse land. Lees hier eerdere afleveringen terug.

Powered by Wikiloc
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden