Waar ligt de pijngrens van Lau?

De dag na de horrorcrash zit Laurens ten Dam weer op de fiets. Zijn ontwrichte schouder? Ach, zijn benen, die moeten beter worden.

Iwan Tol
null Beeld Klaas Jan van der Weij
Beeld Klaas Jan van der Weij

Vermomd als mijnwerker spoedt Laurens ten Dam zich na afloop van de vierde etappe, van Seraing naar Cambrai, naar de teambus. Met zijn ontwrichte schouder heeft hij zojuist 223 kilometer gereden, waarvan 13 kilometer stuiterend over kasseienstroken. Toch blijkt zijn schouder nog het minste probleem. 'Mijn benen, die moeten beter worden', klinkt het verbeten.

Waar ligt de pijngrens van Laurens ten Dam? Zelfs ploegleider Merijn Zeeman, toch heel wat gewend, staat versteld van de taaiheid die zijn renner dezer dagen aan de dag legt. 'Hij kwam de bus binnen en zei alleen maar: 'Nou, viel best mee hoor.' Ik zal je zeggen: als ik een schouder uit de kom heb, dan ga ik heel zielig thuis op de bank zitten en laat ik mijn vrouw alles doen.'

Ten Dam niet. Die stapte dinsdagmorgen in Seraing weer tamelijk opgewekt op de fiets. De ergste klap van wat de horrorcrash is gaan heten, heeft hij dan alweer verwerkt. 'Pappie kan zijn eten weer zelf oplepelen hoor', lacht hij. De avond ervoor ging dat wat lastiger. Ten Dam zat met zijn arm in een mitella. Ploeggenoten hielpen hem met vlees snijden.

undefined

Laurens ten Dam komt over de finish tijdens de vierde etappe van de Tour de France van Seraing naar Cambrai. Beeld anp
Laurens ten Dam komt over de finish tijdens de vierde etappe van de Tour de France van Seraing naar Cambrai.Beeld anp

Social Media

De hele dag is op social media een filmpje te zien van Ten Dam, die een paar seconden na de enorme valpartij in een foetushouding versuft op het asfalt ligt. De beelden waren gemaakt door mecanicien Vincent Hendriks. Niet alle beelden zijn uitgezonden, vertelt hij.

'Die waren te gruwelijk met Lau daar op de grond. Hij kermde. Ik had dat eerlijk gezegd niet zo in de gaten. Ik was bezig om zo snel mogelijk onze renners daar weg te krijgen. Ik vroeg: gaat het Lau? Hij reageerde. Dat was al iets. Toen ben ik gaan kijken wie er nog meer van ons op de grond lag.'

Het filmpje is gemaakt met een GoPro, een actiecameraatje dat in korte tijd heel populair is geworden en door mensen wordt meegenomen als ze bijvoorbeeld gaan duiken, fietsen, klimmen of naar een popfestival gaan. Lotto-Jumbo gebruikt de beelden om zijn fans te bedienen. Die krijgen op deze manier een kijkje achter de schermen bij de wielerploeg.

'Ik vond het mooie beelden', zegt Zeeman. 'Hoe vaker we dit laten zien, hoe beter mensen zullen begrijpen wat er allemaal op dit niveau komt kijken bij wielrennen.' Overigens was het in eerste instantie de bedoeling van Hendriks om Ten Dam te helpen toen hij op de grond lag. 'Maar de dokter zei: Laat hem liggen. Ik heb toen maar zijn fiets opgepakt.' Onderwijl liep zijn camera door.

undefined

Grens

Eén ding wist Hendriks zeker toen hij Ten Dam zag liggen: 'Die gaat niet meer starten.' Maar Ten Dam heeft een reputatie op het gebied van doorgaan bij fysieke malheur. Bijna iconisch is het beeld uit de Tour van 2011, toen zijn gehavende gezicht, vol open wonden, slechts werd afgedekt door een verbandje. In de Tour van 2009 was hij ook al eens hard ten val gekomen, in de afdaling van de Tourmalet.

Waar ligt de grens tussen dwaasheid en doorzettingsvermogen? Ploegleider Zeeman is duidelijk: 'Wij hebben een heel goede dokter. Hij is kundig genoeg om Laurens terug te fluiten als het echt niet meer kan. Maar hij staat nog steeds achter de beslissing om hem te laten starten.'

In Cambrai komt Ten Dam pas bijna zeventien minuten na ritwinnaar Tony Martin binnen. 'Maar ik ben er, dat is het belangrijkste.' De komende etappes wil hij ongeschonden doorkomen, want nóg een keer zijn schouder uit de kom betekent onherroepelijk stoppen, dat beseft hij maar al te goed.

Maar zolang hij heel blijft, blijft Laurens ten Dam in de Tour de France, in de hoop in de bergen weer een rol van betekenis te kunnen zijn. Tegen die tijd zijn z'n benen vast ook weer goed.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden