Waar ligt de grens van 'beperkt houdbaar'?

Hoe moeilijk kan het zijn

Denkfouten in hedendaags ontwerp gefileerd door innovatie-expert (en cabaretier) Jasper van Kuijk. Deze week: beperkt houdbaar.

Ik haal een pak appelsap uit de koelkast. Joh, van wanneer was dat ook alweer? O ja, de verjaardag van onze jongste, twee weken terug. Zou het nog goed zijn? Ik kijk op het pak: 'Na openen beperkt houdbaar.'

Fijn dat de juristen ook iets op het pak hebben mogen zetten, maar hier heb ik dus geen zak aan. Het enige dat dit me zegt is dát er een grens is aan de houdbaarheid, maar dat wist ik al. Niets blijft oneindig goed. Op Yvon Jaspers na misschien. Ik wil niet weten óf er een grens is aan de houdbaarheid, ik wil weten waar die grens ligt.

Ik besluit op expeditie te gaan in onze koelkast om te zien hoe het bij andere producten zit. Cocktailsaus, boterhamworst, vla, allemaal 'na openen beperkt houdbaar'. En bij een hoop producten heb ik echt geen flauw idee. Zeg het maar: hoe lang kun je paprikaspread bewaren? En zoetzure augurken?

De keukentafel staat inmiddels behoorlijk vol en als mijn vriendin binnenkomt vraagt ze zich hardop af of we vanavond boterhamworst met augurken en cocktailsaus eten.

Maar dan ineens op de oestersaus van Go Tan, jackpot: 'Na opening twee maanden houdbaar.'

Kijk, dat vinden de juristen vast een beetje eng, om zo concreet te worden, maar hier heb je wat aan. En op de pesto: 'Na opening een week houdbaar in de koeling door wat olijfolie op de pesto te schenken.' Die laatste vondst maakt me met terugwerkende kracht wel enigszins misselijk als ik terugdenk aan hoe lang ik de pesto doorgaans heb gebruikt.

Maar goed, mijn pak appelsap. Na enig googelen, waarbij ik eerst nog terecht kom op het Viva-forum - waarop je ook zoekt, je komt altijd ook even op het Viva-forum terecht - vind ik op de site van het Voedingscentrum een 'bewaarwijzer' waarin van tweeduizend producten staat hoe lang ze houdbaar zijn. Appelsap: drie tot zeven dagen. Nou, voedselproducenten, dat heeft het Voedingscentrum dan toch mooi voor jullie uitgezocht. Hoeven jullie dat alleen nog even op de verpakking te zetten.

Ik ruik nog eens aan het pak appelsap. Ruikt eigenlijk niet verkeerd. Beetje naar cider. Proost.

Jasper van Kuijk op Twitter: @jaspervankuijk

Meer over