Column

Waar kwam die naheffing opeens vandaan?

De Europese Commissie wil van Nederland 642 miljoen euro ontvangen. Het betreft een naheffing over de jaren 2002-2014 vanwege te lage afdrachten aan de EU gedurende die periode. Minister Dijsselbloem moet het bedrag voor 1 december overmaken.


Nederland hoort bij een klein groepje landen dat moet bijbetalen. De meeste landen krijgen geld terug. Van onze naheffing, en die van de Britten en de Italianen, worden straks in de rest van Europa de bloemetjes buiten gezet. Duitsland ontvangt 780 miljoen, Frankrijk ruim een miljard.


Wrang, maar het is niet anders.


Het nieuws werd donderdag naar buiten gebracht door de Financial Times, de Londense krant die weinig van de EU moet hebben. Met de aankondiging dat Groot-Brittannië ruim 2 miljard euro moet bijstorten was de Brexit al bijna een feit.

Er was gisteren veel verwarring over de naheffing. Waar kwam die opeens vandaan? Naar het schijnt heeft hij te maken met nieuwe rekenmethoden. Bij het CBS hebben ze die zo goed en grondig toegepast, dat we veel rijker bleken dan verwacht. In 2010 was het bbp bijvoorbeeld 45 miljard hoger dan we eerst meenden, mede dankzij de voorheen genegeerde financiële inspanningen van zzp'ers, cannabishandelaren, xtc-producenten, hoeren en zwart geld-magnaten.


We hebben de naheffing dus aan onszelf te danken. Het CBS heeft ons rijk gerekend en dan kun je wachten op de contributieverhoging uit Brussel. Dat we rijker waren dan gedacht wisten we allang, net zoals we akkoord waren gegaan met de nieuwe rekenmethode. Er klopte iets niet aan de pose van totale verbijstering na de FT-scoop.


De reacties van de mannen die thuis moesten gaan uitleggen dat Brussel weer eens geld eist:


Cameron (UK): 'It is nót going to happen!'


Renzi (Italië): 'Dit is geen getal, maar een dodelijk wapen!'


Rutte (Nederland): 'Ik wil weten hoe het zit.'

Die laatste reactie was dan nog vrij gematigd, maar Rutte keek er wel dreigend bij en bovendien had hij al contact gehad met Cameron. De as Den Haag-Londen legt de komende weken een bom onder het Europese project als de Brusselse bureaucraten niet inbinden.


Volgens de Volkskrant waren de regeringen een week geleden al op de hoogte gesteld van de te betalen of ontvangen bedragen, wat een nog merkwaardiger licht wierp op de woede van Cameron, Renzi en Rutte en trouwens ook die van mister euro Dijsselbloem. Die keek alsof hij thuis de nieuwe spaarvarkentjes van zijn kinderen kapot zou moeten slaan om de gaten te dichten.


Of ze het echt niet wisten of deden alsof: we weten het nog niet. In elk geval treedt over een week de nieuwe Europese Commissie onder leiding van Frans Timmermans aan. Je kunt je voorstellen dat die niet zoveel zin had meteen te moeten beginnen met slecht nieuws. Ik wil niet suggereren dat Frans naar de FT heeft gelekt. Het kan ook voorzitter Juncker zelf zijn geweest. Hoe dan ook, het nieuws moest in elk geval tijdig op straat.


Timmermans, begreep ik afgelopen week van Tijn Sadee, de NOS-correspondent in Brussel, heeft daar nú al de bijnaam Frans Supermans verworven. Mijn scenario luidt als volgt: Frans Supermans vliegt na 1 november tien dagen op en neer tussen Londen, Rome en Den Haag, halveert minimaal de naheffingen, voorkomt een Brexit en zet het Europees volkslied op zijn Facebooksite. Claude Juncker maakt bekend dat het hoofd van Frans Supermans het nieuwe briefje van twintig zal gaan sieren en iedereen is heel erg blij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden