Waar kunt u al schaatsen op natuurijs?

Op de dag dat de eerste schaatsmarathon op natuurijs is verreden, hebben tal van natuurijsbanen de deuren geopend. Van schaatsen op open water is in Nederland nog geen sprake. Hiervoor is een ijsdikte van minimaal 8 centimeter nodig, maar bij de schaatsbond heeft zich nog geen ijsclub gemeld waar dit het geval is.

null Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Het ijs houdt het niet langer, tot zijn grote spijt. Om 17.00 uur gooit de voorzitter van IJsclub Otweg in Boskoop de baan dicht. In de zes uurtjes dat de baan open is geweest, staan op het hoogtepunt zo'n duizend leden op de dichtgevroren skeelerbaan. 'Hier snakten ze naar, eindelijk hebben ze waar voor hun geld', zegt Jeroen van der Vliet. 'Vorig jaar zijn we maar één dag open geweest, dit jaar moeten we zeker twee kunnen halen.'

Op de dag dat de eerste schaatsmarathon op natuurijs wordt verreden, hebben tal van natuurijsbanen in het land de deuren weer voor even geopend. 'Ik dacht: als het nu niet lukt, dan wil het helemaal niet meer', zegt Johan Zuidema, voorzitter van IJsvereniging de Toekomst in het Groningse Alterveer. 'In de buitenlucht schaatsen is hartstikke lekker. Even het gevoel weer krijgen.' Behalve natuurijsbanen, worden tal van pleintjes en grasvelden ondergespoten, hopend op die 2 tot 3 centimeter ijs die nodig is om te kunnen glijden.

In de prognoses van het KNMI ziet het er voor de zuidoostelijke provincies (Overijssel, Gelderland, Brabant, Limburg en een deel van Utrecht) het beste uit. 'Wat daar nu ligt houdt stand de komende 2 tot 3 dagen', zegt Harry Geurts van het KNMI. 'Maar dat is het dan ook; heel veel dikker wordt het niet.' Door de vochtige lucht die vanaf de Noordzee over het Westen en Noorden van het land waait, gaat het daar de komende dagen dooien.

Bekijk hieronder op welke locaties in ieder geval kan worden geschaatst op natuurijs. Staat uw schaatsbaan er niet bij? Mail dan naar internet@volkskrant.nl

Lees ook:

De schaatskoorts loopt op. Bekijk deze fotoserie van Marcel van den Bergh.

Heel Nederland zucht naar natuurijs. Als de vorst maar aanhoudt.

Open water

Schaatsen op open water raadt de KNSB af. Hiervoor is een ijsdikte van minimaal 8 centimeter nodig, maar bij de schaatsbond heeft zich nog geen ijsclub op buitenwater gemeld waar dit het geval is. Of het er de komende dagen wel van komt, is maar zeer de vraag. 'We hebben een paar nachten van -10 graden Celsius nodig, en dat zit er nog niet in', zegt Huub Snoep van de KNSB. Een eerste toertocht op een plas of een meer vergt nóg meer schaatsgeduld; hiervoor is minimaal 12 centimeter ijs nodig op het hele traject.

De KNSB adviseert alleen naar ijsclubs te gaan die een baan of een veld hebben laten onderlopen. Snoep: 'Dit zijn de enige plekken waar het veilig is'. Op Schaatsen.nl kunnen lokale ijsbanen aangeven of de deuren open zijn, maar doen dit vaak niet. De KNSB raadt aan lokale media in de gaten te houden of te bellen met een natuurijsclub in de buurt.

IJsvereniging De Hondsrug maakt zich op voor de eerste marathon op natuurijs. Beeld anp
IJsvereniging De Hondsrug maakt zich op voor de eerste marathon op natuurijs.Beeld anp

Omdat sommige schaatsliefhebbers het toch niet kunnen laten de dunne ijslaag op het open water te betreden, heeft de schaatsbond twintig 'gouden' veiligheidsregels opgesteld. Zo wordt afgeraden alleen het ijs op te gaan, en altijd ijspriem, touw, ijsstok, fluitje, telefoon, ehbo-set en droge kleding mee te nemen. En natuurlijk: uit te kijken voor windwakken.

Op de Friese Ryptsjerksterpolder bij Leeuwarden, zijn de eerste kleine plassen op het ijs al zichtbaar als tientallen schaatsers zich op het ijs wagen. Over het open water, langs de molen, de ruige rijp steekt op uit het riet. 'Kraken als een gek', zegt een van de waaghalzen in een filmpje op Twitter. 'Maar wel leuk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden