Waar komen wallen onder de ogen vandaan?

IANTHE SAHADAT

Fris en uitgerust, zo zien wij onszelf 's morgens graag in de spiegel. 's Avonds trouwens ook. Helaas zijn er allerlei stoorzenders die deze wens doorkruisen. Rimpels, puistjes, vlekken, fletsheid en natuurlijk: wallen.

Wat zo'n wal precies is, daarover zijn de meningen nogal verdeeld. 'Als dermatoloog bedoelen we de zakjes onder de ogen', zegt dermatoloog en cosmetisch chirurg Peter Velthuis. Bij sommige mensen zijn deze 'zakjes' al jong vrij groot - een kwestie van aanleg.

De grootte van de wal hangt samen met de grootte van de oogkas. Bij een kleinere oogkas kan het vetweefsel weinig kanten op en zal het geheel er dikker uitzien. Een wal is feitelijk een soort stootkussentje tussen de oogkas en de oogbol, zegt Velthuis. 'Er moet iets van weke delen zijn waardoor je oogbol kan bewegen en beschermd is.' Zie hier de medische functie van de wal.

Naarmate je ouder wordt, gaat het vetzakje vaak een beetje hangen, zegt Velthuis. 'Dan ziet het er uit als een soort theezakje en veert het niet meer terug.' In het verleden haalden cosmetisch chirurgen deze vleeskussentjes weg. Om te voorkomen dat mensen op latere leeftijd met holle oogkassen achterblijven, passen ze tegenwoordig iets toe dat bekendstaat als de Hamra-techniek. Daarbij wordt het vet niet weggehaald, maar onderhuids verplaatst.

Ook onderzoeksarts cosmetische dermatologie Jetske Ultee noemt aanleg en ouderdom als de voornaamste boosdoeners voor het wallenprobleem. Dat we in de ochtend grotere wallen hebben, ligt aan iets anders. 'Het gebied rond de ogen kan veel vocht vasthouden', zegt Ultee. 'Na een nacht horizontaal liggen, zie je vaak dat het vocht zich heeft opgehoopt onder het oog. Slapen op een hoger kussen kan daartegen helpen.'

En dan de wallen die wij ook wallen noemen, maar dermatologen niet: verkleuring onder de ogen. Velthuis: 'Die ontstaat doordat de huid op deze plek dicht op het bot zit. Er is geen bind- of vetweefsel aanwezig en daardoor schijnen de bloedvaten er doorheen. Eigenlijk is dit het uiteinde van een wal.' Dat die kringen na een nachtje doorhalen met veel alcohol extra aanwezig zijn, heeft opnieuw te maken met vocht - in dit geval met de afwezigheid ervan. Inspuiting met hyaduronzuur - dat de huid tijdelijk dikker maakt - is een veelvoorkomende cosmetische ingreep. Velthuis heeft er halverwege zijn werkdag al drie op zitten.

Ultee adviseert mensen vooral een zonnebril en zonnebrandcrème om zonschade te voorkomen: 'Die is voor 90 procent verantwoordelijk voor huidveroudering.'

En de huis-, tuin- en keukenmiddeltjes dan? Theezakjes, komkommerschijfjes, en bevroren lepeltjes? Wees gerust, het is geen totale onzin, zegt dermatoloog Velthuis. 'Je onttrekt met zulke trucs het vocht aan de huid en daardoor slinkt de wal tijdelijk.'

Dan de iets prijziger varianten, in de vorm van oogrollers, -pads, en -crèmes met mooie beloftes. Daarover is Ultee sceptisch. 'Mensen geven bakken geld uit aan onzin. Een oogcrème bevat vaak dezelfde bestanddelen als een dagcrème, maar dan in een kleiner, duurder potje.' Nachtcrème? Ook onzin. En al die antiwallenproducten? Alleen maar camouflage.

Ook een vraag voor deze rubriek?

Mail naar gezond@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden