Waar Je Struikelt Ligt De Schat Begraven

Regelmatig droom ik dat ik meedoe aan de Tour de France. Merkwaardig genoeg eindig ik altijd als vijfde in het eindklassement....

Maar nee, altijd vijfde. Echte Hollandse dromer.

Dus mij hoorde je niet lachen, toen Joop Alberda afgelopen week kwam aanzetten met zijn Reis van de Held. Ik begreep onmiddellijk dat Alberda hier een concept presenteerde van mythologische dimensies en dat hij daarvoor een mythologische naam had bedacht was niet meer dan logisch.

De Spelen van 2004 zijn niet voor niks in Griekenland. De Reis van de Held is natuurlijk de reis van Odysseus, van Troje naar Ithaca. Maak van Troje Papendal en van Ithaca het Olympisch Stadion van Athene en je snapt waar Alberda - gymnasium-jongetje - naar toe wil.

In Papendal hebben onze Helden hun naam gevestigd, nu wacht de thuisreis. De thuisreis, naar Athene? Ja natuurlijk. Voor een Held is er maar één thuis: dat van overwinning en succes. Maar die thuisreis gaat niet over rozen. O nee! Daar is de Cycloop al, met zijn ene enge oog. (In de Cycloop herkennen wij het moderne dopingmonster. Wegwezen, jongens en meisjes!) En daar zijn de bloedmooie Sirenen die met hun lokstemmen onze Held de kop helemaal gek maken (deze zangeresjes staan voor de risico's van de roem: seks en drugs en rock & roll;. Bind jezelf vast aan de mast, kinderen!)

Maar aan het eind van de Odyssee wacht de beloning. In het goud om de nek van onze Hollandse jongens en meisjes weerspiegelt zich de schone gestalte van Penelope, begeerd door velen, maar veroverd door onze Held.

De Reis van de Held, lees ik, is een metafoor voor de lange, zware weg naar de top van de Olympus. Oké. Tot zover is het duidelijk. Er is niets op tegen de grote verhalen van de wereldliteratuur nog eens door te neuzen, op zoek naar inspiratie. De ontvoering van Freddy Heineken begint op een gegeven moment ook te vervelen.

Mijn twijfel begint bij de namen van de verschillende etappes van de Reis van de Held: Koers Zetten, Reisgenoten, De Tegenslag, Heldenverhalen. Misschien heeft Joop getracht hier een link te leggen tussen de Odyssee en In de ban van de ring - vijf ringen zelfs -, maar op mij maakt het toch een beetje geforceerde indruk.

Afgelopen week was de Start van de Reis. Guus Hiddink kwam vertellen over zijn Odyssee met het Zuid-Koreaanse elftal. Helaas bewijst Guus momenteel met PSV dat het ene heldenverhaal het andere niet is en dat je het ene moment een Held kunt zijn en het volgende een Sufferd. Dat lijkt me behoorlijk demotiverend voor de jongens en meisjes.

Ard Schenk komt ook nog een keer langs, voor zijn Heldenverhaal. Maar toen Schenk in 1972 zijn Odyssee naar Sapporo ondernam, zag hij die toen ook als de Reis van de Held? Vermoedelijk zag Schenk het slechts als de Reis Met De KLM Om Even Drie Gouden Medailles Op Te Halen. Hopelijk vertelt hij dat niet, want dat lijkt me ook niet bevorderlijk voor het ware Reis van de Held-gevoel.

Ik heb grote bewondering voor Joop Alberda, die mij in 1996 het mooiste sportmoment van mijn leven bezorgde. Maar dit project, ik weet het niet. Het zou mij in elk geval niet verbazen als we in 2004 de come-back van het woord 'suflullen' gaan beleven.

'Nou was je één van de besten in de etappe Koers Zetten, maar je wordt hier in Athene wel voorlaatste. Hoe kan dat?'

'Totaal sufgeluld in de etappe De Tegenslag.'

Alberda probeert met de Reis van de Held van Nederlandse sporters genadeloze killers te maken. Maar het klinkt me toch allemaal nét iets te veel als een weekendcursus zelfverwezenlijking voor gestresste hypotheekadviseurs.

Ik ga de hele komende week nadenken over de woorden van Alberda's compagnon in het project Reis van de Held, de 'organisatievernieuwer' Frank Heckman. Hij zei het volgende: 'Daar waar je struikelt, ligt de schat begraven.'

Buigen of barsten, maar ik zál er achter komen wat die Heckman bedoelt *en daarna in het geel de Champs oprijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden