Column

'Waar is premier Mark Rutte eigenlijk?'

Sommige wereldleiders zijn tenminste zichtbaar, maar waar is Mark Rutte in vredesnaam?, vraagt columnist Jan Bennink zich af.

Premier Rutte in de haven van Sint Maarten, tijdens een werkbezoek in juli.Beeld anp

Je kunt van Barack 'Yes we scan' Obama en Vladimir 'homohaat' Poetin veel zeggen, maar niet dat ze hun post als captain of the ship ontvluchten. Die wereldleiders zal je niet snel met hun ballen of hun kop in het zand zien luieren of ontspannen in een sloepje zien ronddobberen.

En dat kunnen we van Mark Rutte helaas niet zeggen.

Onze gezagvoerder is al zo lang obscuur dat ik me van hem eigenlijk nauwelijks iets kan herinneren.

Ik zie nog vaag een hoofd dat doet denken aan Willempie zonder pothelm, een enkele klaterende schaterlach, wat gebroken verkiezingsbeloftes, enige pertinente leugens en een vlerkerige oproep aan de Nederlandse bevolking om nieuwe auto te gaan kopen. Verder ben ik het even kwijt.

Dat is overigens geen probleem als het land op koers ligt en het ons voor de wind gaat. Dan kan ik roergangers als Rutte missen als kiespijn. Ze doen dan meer kwaad dan goed, door betuttelzucht en regeldrang.

Misdadig
Maar nu Nederland steeds harder en dieper wegzinkt in een peilloze zwarte economische en sociale diepte en het verlies van onze AAA-status als een enorme ijsberg in zicht komt, durf ik de oneindige absentie van kapitein Rutte op de brug misdadig te noemen.

Waar was u, kapitein, toen columniste Ebru Umar deze zomer werd bedreigd door honderden, hier opgevoede woestelingen, die haar woorden het liefst bekroond zouden zien met een mes tussen haar ribben? Stilletjes aangemoedigd notabene door Tunahan Kuzu, een Tweede Kamerlid van uw mederegeringspartij? Ebru had best een bemoedigend woord over de vrijheid van meningsuiting kunnen gebruiken.

En waar was u toen Schildersbedrijf J. Conijn over de kop ging, en Bar Grill Orion uit Katwijk? Of die andere 27 bedrijven die gisteren kapot gingen aan de door u uitgestippelde koers?

Waarom bent u er nooit voor het razendsnel groeiende legioen werklozen en de 700.000 die hun schulden en premies niet meer kunnen betalen? Er zijn 18 huisuitzettingen per dag, kapitein! Mensen waar u verantwoordelijk voor bent, die hun hoofd niet langer boven water kunnen houden.

Waar was u tijdens de Gay Pride, toen een zwerm beroepsmisdadigers uit Roemenië de feestende menigte overviel? Kunt u de zegeningen van de Europese Unie nog één keer uitleggen? En waar was u toen onder uw kille wind een meisje van 6 met acute leukemie Nederland werd uitgezet? Op de Sneekweek soms? of op Aruba in een bootje?

Schettino
Rutte is de kapitein Schettino van Nederland geworden. Zijn Costa Hollandia is door grove stuurfouten en weggelachen problemen op de klippen gelopen, het kapseist en maakt steeds meer water. En terwijl de burgers van Nederland massaal zonder reddingsboei over de reling springen, zit kapitein Rutte te schamperen dat we maar beter hadden moeten leren zwemmen. Veilig in zijn sloepje, zonder instructies achter te laten aan de bemanning en de 17 miljoen zielen aan boord.

Lachend vaart hij tussen de andere schaarse reddingsbootjes, waarvan sommige vol zitten met graaiende bestuurders en andere, die met de geblindeerde patrijspoorten, vol corrupte politici uit eigen kring.

De rest van kapseizende Nederland moet maar zien hoe ze het vege lijf redden. Het is om zeeziek van te worden.

Eigenlijk heb ik, na al die maanden wanprestatie, alleen maar deze woorden over voor de kapitein van ons Nederlandse Schip van Staat. Om met de Italiaanse kustwacht te spreken: 'Capitano Rutte. Vada a Bordo... Cazzo!!'

Jan Bennink is reclameman en columnist voor Volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden