Waar is iedereen?

David en Samantha Cameron arriveren in Birmingham voor een verblijf van drie dagen, de Conservatieven houden er een grote conferentie. Het hete hangijzer is Camerons plan de de kinderbijslag af te schaffen voor inkomens boven de 44.000 pond (50.000 euro). Is dat de reden dat hij zijn pasgeboren dochter Florence in de armen heeft? Zonder jasje, zonder mutsje, alsof het zomer is. Zelf heeft hij een wollen trui aan, zij een wollen jas.

Hans Aarsman

Sherlock Holmes zegt: eerst goed kijken wat er is, richt je aandacht op onopvallende zaken. Als je daarmee klaar bent, kijk dan naar wat er niet is maar er gegeven de omstandigheden zou moeten zijn. Voor een driedaags verblijf zou er bagage moeten zijn. Samantha heeft zelfs geen plastic tasje met reserveluiers bij zich. De Camerons komen niet aan, die zijn allang gearriveerd, de bagage staat in de hotelkamer, ze zijn hier alleen voor een fotosessie. En mochten ze hier toch echt arriveren, dan wordt hun bagage gedragen door personeel. Buiten beeld om het imago van bestrijder van verkwisting niet te verstoren. Samen met de kinderwagen waaruit de kleine Florence geplukt is.


Zou het niet veel mooier zijn als moeder Cameron met haar ene hand een grote koffer op wieltjes voorttrok en een grote tas in haar andere hand droeg? Vader Cameron net zo'n koffer en met zijn andere hand de kinderwagen voortduwend? Dat zou er dynamisch uitzien, een familie waarmee een kiezer zich graag vereenzelvigt. Heel wat beter dan dit gladde, onwerkelijke beeld. Wat zijn dat voor types op de afdeling beeldvorming van Cameron?


En waar is eigenlijk iedereen gebleven? Dat missen we ook: andere mensen, reizigers, forensen. Zijn ze weggestuurd door de afdeling beveiliging of was ook dat het werk van de afdeling beeldvorming? Echt conservatieven, als ze zich iets aantrekkelijks voor de geest halen, reikt hun fantasie niet verder dan leegte. En vooral: vroeger. Het heden is economie. Vandaar dit oude stationnetje, fluitje van een cent dat leeg te krijgen.


Birmingham Moor Station heet het, er rijden bijna geen treinen. Het heeft op de nominatie gestaan om gesloopt te worden, maar er was al zoveel gesloopt in Birmingham dat de gemeente besloot het te laten restaureren. Nu ziet het eruit zoals het vroeger was, alles, tot aan de bordjes toe. Alleen de stank van de stoomtreinen missen we nog, en de inktzwarte rook die ze uitspuwden. Daar kan iets aan gedaan worden. Als de Camerons zondag terugkomen, kunnen ze een echte stoomtrein zien rijden, elke zondag is het raak. Dan kunnen ze aan den lijve ondervinden dat vroeger toch wat minder prettig was dan gerestaureerde stationnetjes doen vermoeden.


Stel je voor met die koffers, de kinderwagen, zwarte rookwolken op de achtergrond, zich door een menigte van dagjesmensen wurmend. En dan blij van gemoed de kinderbijslag inleveren.


Updates:


TWITTER.COM/HANSAARSMAN


DINSDAG 19 OKTOBER:Joris Luyendijk en Hans Aarsman bespreken de foto's van de week.20.00 uur, Paradiso, Amsterdam.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden