Waar is het geld dat ik aan mijn ex-verslaafde zwager heb gegeven?

Mijn zwager was drugsverslaafd en heeft daardoor hoge schulden. Hij woont bij mij in huis. Hij zegt zijn schulden niet te willen afbetalen, omdat hij te weinig geld heeft. Ik heb wel elke maand een flink bedrag overgemaakt om hem te steunen. Ik vraag me af waar dat geld is heen-gegaan. Wat moet ik doen?

Beeld .

Medeplichtig

U hebt afspraken gemaakt over het betalen van de huur en de afbetaling van de schulden, toch? Zo niet, dan bent u ook schuldig aan deze situatie en aan zijn gedrag. Een (ex-)verslaafde heeft per definitie een problematische relatie met verantwoordelijkheid, geld en de waarheid. U geeft hem geld en u slikt zijn leugens. Daarmee saboteert u zijn herstel. Ik ben vroeger zo twee vrienden (plus geld en vertrouwen) kwijtgeraakt. In de schuldsanering kunnen ze hem professioneel helpen.
Jelle van der Werff (55), Groningen

Bodemloze Put

Uw geld is in een bodemloze put verdwenen. Lik uw wonden. Het beste kunt u hem direct het huis uitzetten, hij zal alles uit de kast trekken om dit te voorkomen, maar blijf bij uw standpunt. Als u dit niet stopt, dan weet hij u en uw portemonnee, altijd te vinden.
Paulien Vink-Langendijk (70), Heemskerk

Liegen en bedriegen

Uit ervaring weet ik dat (ex-)verslaafden erg bedreven zijn in liegen, bedriegen en het maskeren van een terugval. Als u de steun voor uw zwager in de vorm van geld heeft gegeven, bent u het geld kwijt. Verslaafden zijn egocentrisch en denken niet aan de schade die ze anderen toebrengen. Het hoeven niet altijd rotzakken te zijn, hoor. Maar geld terugkrijgen, zit er niet in. Stop met financiële ondersteuning. Help hem mentaal en hoop dat hij niet terugvalt. Bescherm ook uw gezin door niet te lang toe te staan dat hij bij u woont.
Krista de Witt (54), Westervoort

In één gesprek

Vraag uw zwager waar het geld dat u hem heeft geschonken is gebleven. Noem het totaalbedrag. Bij een ongeloofwaardig antwoord hem direct zeggen dat het tijd is het huis te verlaten. Laat u niet afbrengen van dit voornemen. Wijs hem de weg naar de hulpverlening: gemeente (bijstand of schuldsanering), volkshuisvesting (eigen woonruimte) en de vacaturebank (beter betaalde baan, tweede baan). Stel een datum vast waarop hij het huis moet hebben verlaten. Doe dit alles in een gesprek, waarbij alle betrokken personen aanwezig zijn.
Simone Sevink (62), Wageningen

Kwijt

Dat geld bent u kwijt. Ik spreek uit ervaring. Verslaafden financieel steunen, is geen hulp bieden. Ik heb degene die er met mijn geld vandoor is gegaan niets meer geschonken en heb hem het adres gegeven van de Gemeentelijke Kredietbank, die vast ook bij u in de omgeving een kantoor heeft. Veel verslaafden hebben te weinig zelfrespect om hun verplichtingen na te komen.
A.W. Bosman-Vink (77), Hoogeveen

Over twee weken:

Mijn kinderen zijn van een andere vader

Ik ben gescheiden, mijn ex-man is al jaren overleden. Mijn twee kinderen zijn geboren via kunstmatige inseminatie van een anonieme zaaddonor. Zij hebben mijn huwelijk tijdelijk gered, wat was ik blij met ze. Mijn man gedroeg zich als een lieve vader, daarom bleef ik bij hem, want naar mij keek hij niet om. Hij was tegen inseminatie, maar stemde wel toe. Er gingen heel wat ruzies aan vooraf. Ik was eenzaam in mijn huwelijk en wilde scheiden. Na de scheiding was hij boos en haalde mij door het slijk als de kinderen bij hem waren. Mijn kinderen zijn mij lief. Zal ik ze de waarheid vertellen?

Naam bij de redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 24 oktober 2016 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden