Waar is Eric Lucassen nou precies voor veroordeeld?

AMSTERDAM - Het gerechtshof Arnhem heeft Lucassen in 2002 een voorwaardelijke straf gegeven van een week, gecombineerd met 250 euro boete. Het hof acht bewezen dat hij als militair instructeur ruim tien jaar geleden seksuele handelingen heeft verricht met twee leerlingen, maar in één van die gevallen is hij vrijgesproken.

Van onze verslaggever Menno van Dongen
Geert Wilders staat de pers te woord over de zaak-Lucassen. Beeld anp
Geert Wilders staat de pers te woord over de zaak-Lucassen.Beeld anp

Dat komt doordat volgens de rechters voldoende aannemelijk is geworden dat de 'gezagsrelatie' met één van de meisjes geen rol heeft gespeeld.

Eric Lucassen is veroordeeld omdat hij als ambtenaar ontucht heeft gepleegd met een persoon die aan zijn gezag was onderworpen. Hij overtrad wetsartikel 249, dat afhankelijke personen, zoals leerlingen en patiënten, beschermt tegen seksuele handelingen. De persoon die het gezag uitoefent, en dus een zeker overwicht heeft op het slachtoffer, is strafbaar. Wie het initiatief neemt, is volgens de Hoge Raad niet van belang.

Verhouding van meerdere tot mindere
Ook als het 'slachtoffer' instemt met seks, is dit in beginsel strafbaar. Het hof verwijt Lucassen dat hij een 'verhouding van meerdere tot mindere' had tot één van de leerlingen in kwestie. Hij had een hogere militaire rang en was ouder dan zij. De seksuele handelingen met het meisje 'vonden veelal plaats in militaire gebouwen, op militair terrein en/of in het kader van de met de dienst verband houdende activiteiten', beklemtoonde het hof.

Fractievoorzitter van de PVV Geert Wilders Beeld anp
Fractievoorzitter van de PVV Geert WildersBeeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden