Waar is de uitgezette Afghaan gebleven?

Feda Mohammed Amiri werd vorige week uitgezet naar Afghanistan. Sindsdien heeft niemand meer iets van de man vernomen. Hij moest Nederland verlaten vanwege mogelijke betrokkenheid bij oorlogsmisdaden.

Tamana Amiri (l) met familie op vliegveld Schiphol, als haar vader wordt uitgezet naar Afghanistan Beeld Herman Wouters
Tamana Amiri (l) met familie op vliegveld Schiphol, als haar vader wordt uitgezet naar AfghanistanBeeld Herman Wouters

We weten niet eens of hij in Kabul is aangekomen, of dat hij überhaupt nog leeft. Misschien hebben ze hem wel direct vastgezet', zegt zijn dochter Tamana Amiri.

Feda Mohammed Amiri woonde met zijn vrouw, dochter en twee zoons achttien jaar in Nederland. In 1997 kregen alle leden van het gezin een verblijfsvergunning. In 2004 kreeg Feda Amiri als enige geen Nederlands paspoort, vanwege een ambtsbericht van Buitenlandse Zaken uit 2000. Hierin staat dat Afghanen die voor de communistische veiligheidsdiensten hebben gewerkt, persoonlijk betrokken zijn geweest bij oorlogsmisdaden en op grond van artikel 1F van het VN Vluchtelingenverdrag geen recht hebben op een verblijfsstatus.

Waar is Amiri nu? Zijn advocaat, Bart Toemen, stuurde vorige week een e-mail naar de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) met de vraag of hij was aangekomen in Kabul.

De DT&V wil hierover geen uitspraken doen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie schrijft voor dat de DT&V iemand tot in het land van herkomst begeleidt en hem daar overdraagt aan de grensautoriteiten. 'Ik heb alle instanties gebeld, maar ik krijg van niemand antwoord', zegt zijn dochter. 'Het lijkt wel of ze een spelletje met ons spelen.'

Vertrokken zonder geld of telefoon

Volgens Peter Rodrigues, hoogleraar immigratierecht aan de Universiteit Leiden, is de overheid niet verplicht informatie over een uitzetting aan de familie door te spelen. Het is aan de uitgezette persoon zelf om iets aan de achtergebleven familie te laten weten, zegt ook Annemieke Bots van Vluchtelingenwerk Nederland.

Dochter Tamana zegt dat haar vader zonder geld of telefoon is vertrokken. Ze houdt er rekening mee dat hij na aankomst onmiddellijk is opgepakt. Amiri kan geen gebruik maken van de hulp van de Internationale Organisatie voor Migratie, waarmee de DT&V samenwerkt. Bij gedwongen terugkeer helpt deze organisatie met een herintegratiepakket in natura, ter waarde van duizend euro. Maar omdat Amiri volgens zijn advocaat niet in het bezit is van een officieel reisdocument, kan de organisatie zijn zaak niet in behandeling nemen.

Kabulcheck

Amiri had bij zijn vertrek geen paspoort en kreeg van de Afghaanse ambassade geen laissez passer. Bij een gedwongen terugkeer werkt de ambassade daar niet aan mee. Bij Amiri kon de IND teruggrijpen op de zogenoemde Kabulcheck, waarbij het Afghaanse ministerie van Vluchtelingen wordt geïnformeerd over de terugkeer. Uitblijven van tegenbericht daarvan wordt opgevat als geen bezwaar. Daardoor kon hij met een EU-document toch worden uitgezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden