Waar is de Nigeriaanse president? Al 100 dagen is er niets vernomen van Buhari, Nigerianen eisen opheldering

In Nigeria wordt de roep om het aftreden van president Muhammadu Buhari steeds luider, omdat hij al meer dan 100 dagen van de aardbodem is verdwenen. Actievoerders protesteren sinds vorige week in de straten van Abuja en Lagos met spanborden onder de hashtag #ResumeOrResign, waarin ze de 74-jarige president vragen het werk op te pakken of zijn functie neer te leggen.

Nigerianen eisen opheldering en het aftreden van de president in de hoofdstad AbujaBeeld afp

De actievoerders worden aangevoerd door onder anderen Charles Oputa, een bekende Nigeriaanse zanger en activist die optreedt onder de naam Charly Boy. Vorige week vrijdag kwam het tot botsingen met aanhangers van de president, waarbij veiligheidstroepen moesten ingrijpen.

Buhari werd op 7 mei opgenomen in een ziekenhuis in Londen met onbekende medische klachten en is sindsdien niet meer gezien. Eerder dit jaar was hij ook al twee maanden opgenomen geweest in een Brits ziekenhuis. Tot onvrede van de bevolking laat de regering niets los over zijn medische condities, hetgeen al geleid heeft tot speculaties over zijn mogelijke dood.

Buhari volgde in 2015 Goodluck Jonathan op als president van Nigeria en beloofde het land uit de economische malaise te trekken en een eind te maken aan de welig tierende corruptie, en aan de onveiligheid in het noorden van het land door de terreurorganisatie Boko Haram. Tot nog toe heeft hij weinig kunnen uithalen vanwege zijn slechte gezondheid, al verklaarde hij begin dit jaar wel dat Boko Haram 'technisch was verslagen'.

Maar na een periode van relatieve rust roert de terreurorganisatie zich de laatste maanden weer met zelfmoordaanslagen in vluchtelingenkampen in Maiduguri, de hoofdstad van de staat Borno, en aanvallen in nabijgelegen dorpen. Eind juli vielen nog enkele tientallen doden bij de ontvoering en de daaropvolgende bevrijding van een team olie-onderzoekers bij het meer van Tsjaad.

'Onacceptabel en schadelijk'

Nigerianen noemen de langdurige afwezigheid van hun president 'onacceptabel', in strijd met de Grondwet en 'schadelijk' voor het land. De regering bestrijdt deze kritiek omdat regeren 'een gezamenlijke taak' zou zijn. Buhari's 'coördinerende' taken zijn overgeheveld naar vicepresident Yemi Osinbajo en zijn daarmee in goede handen, zo citeerde de Britse krant The Guardian Buhari's persoonlijke assistent Lauretta Onochie. Na alle commotie liet de regering zaterdag weten dat de president zich goed voelt en klaar is om naar huis terug te keren. 'Ik voel me goed, maar de dokters bepalen wanneer ik naar huis mag', zo zou hij hebben gezegd tegen bezoekers in het ziekenhuis.

De onrust in Nigeria neemt hand over hand toe. Niet alleen Boko Haram roert zich opnieuw in het noorden van het land, in het zuiden is het weer onrustig in de Niger Delta. Honderden boze Nigerianen hebben vrijdag een installatie van Shell bestormd omdat zij onvoldoende zouden profiteren van de oliewinning in het gebied. Ze eisen banen en ontwikkeling van infrastructuur en een einde aan de olievervuiling in de regio.

Demonstranten eisen duidelijkheid van de regeringBeeld afp

De aanslagen op pijpleidingen waren grotendeels gestopt nadat de regering in 2016 met lokale gemeenschappen aan tafel was gaan zitten om de grieven van de bevolking te bespreken. Eerder deze week liepen de onderhandelaars uit de Niger Delta weg omdat ze vinden dat de overheid zijn beloftes niet heeft ingelost om de armoede in het gebied te bestrijden. Shell had de installatie donderdag al uit voorzorg laten ontruimen toen bekend werd dat de demonstranten op weg waren.

Lees verder over Nigeria

'Shell draagt schuld aan zijn executie'
Haar man was een van de Ogoni 9, negen activisten die hun verzet tegen de oliewinning in de Nigerdelta in 1995 met de dood moesten bekopen. Samen met drie andere weduwen daagt Esther Kiobel Shell nu voor de rechter. Lees hier haar verhaal.

Wat zegt het over Afrikaanse leiders dat ze voor zorg allemaal naar het Westen vliegen?

Het is een bekend patroon in Afrika: leiders - meestal op leeftijd - die in geval van ziekte regelmatig een behandeling in Europa of Azië verkiezen boven zorg in eigen land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden