Waar is de doortastendheid van de politie gebleven?

De ingezonden brieven van zaterdag 17 maart.

Exterieur van het Joodse restaurant HaCarmel, waar een ruit ingeslagen werd nadat president Trump Jeruzalem als hoofdstad van Israël had uitgeroepen. Beeld anp
Exterieur van het Joodse restaurant HaCarmel, waar een ruit ingeslagen werd nadat president Trump Jeruzalem als hoofdstad van Israël had uitgeroepen.Beeld anp

Brief van de dag: Waar is de doortastendheid van de politie gebleven?

Als burger die zijn veiligheid en vrijheid lief heeft, maak ik mij zo langzamerhand behoorlijk zorgen over de houding van sommige politiemensen die met geweld geconfronteerd worden. Waar is de doortastendheid?

Afgelopen weekend werd een politievrouw bijna gewurgd door een groep dronken en doorgesnoven relschoppers. Zij raakte ernstig gewond. Haar collega's wisten niets meer te doen dan met de nieuwe taser (stroomstootwapen) te dreigen. Is er een soort wedstrijd aan de gang wie hem het meeste gebruikt? Het lijkt wel of het denken aan andere, effectievere geweldsmiddelen met weer een nieuw wapen wordt uitgeschakeld.

Want waarom niet gedacht aan de klassieke wapenstok (of gummilat, veel pijn, weinig letsel). Als daarmee de relschoppers onmiddellijk flink hard waren geslagen, was die agent nooit zo ernstig gewond geraakt.

Een ander voorbeeld was het optreden van de twee politiemensen bij de antisemitische aanval op het Joods restaurant begin december. Ook hier: afwachten totdat de ruit was ingeslagen. Waarom niet tussen de 'demonstrerende' Palestijn (want demonstreren mag) en de ruit van het restaurant gaan staan met de wapenstok in de hand om zo het restaurant tegen geweld te beschermen.

De politie moet nodig eens bij zichzelf te rade gaan of dit niet anders moet.

J.H. Scholten, Schoonhoven

Kwetsbaar

'We willen de huurders, toch de kwetsbaarste groep in de samenleving, ontzien', zegt SP-lijsttrekker Hans van Hooft (Ten eerste, 15 maart). Daarom hoeven huurders in Nijmegen geen rioolbelasting en afvalstoffenheffing te betalen. Ik vind het sympathiek om de sterkste schouders de zwaarste lasten te laten dragen, maar met deze maatregelen slaat de gemeente de plank mis. Als zzp'er heb ik de afgelopen jaren mijn inkomen zien vallen tot onder bijstandsniveau. Mijn schouders zijn nu dus even niet de sterkste. Maar omdat ik een koophuis heb, moet ik wel afvalstoffenheffing en rioolbelasting betalen. Niet alleen voor mijn gezin, ook voor de Nijmeegse huurders. Daaronder talloze scheefhuurders die met een goed inkomen een lage huur hebben. De SP en haar Nijmeegse coalitiepartners moeten zich eens achter de oren krabben.

Harry Perrée, Nijmegen

Bedreiging

Bij het artikel van Arthur Umbgrove (O&D, 9 maart) was er een schok van herkenning. Ik ben een man van 68 en homo. Beneden mij woont een jongeman van Somalische origine. Tijdens een gesprekje zei ik hem dat hij mooie tanden heeft. Weken later kwam hij hierop terug door mij te laten weten dat je zo niet tegen een man hoort te praten. Ik was verbijsterd, het contact was altijd goed. Hij vervolgde dreigend: 'Het is dat je een oude man bent, want anders ...!' Dit werd enige malen herhaald, waarbij hij praktisch over mij heen hing. Ik heb hierna aangifte gedaan van bedreiging.

H. van der Meer, Voorburg

Oliver Sacks

Komt Oliver Sacks eindelijk weer eens voorbij (V, 14 maart), houdt Annette Embrechts een hoed voor een hoofd! 'The man who mistook his wife for a head'? Lachen! Moet 'hat' zijn. Geen halszaak, geen hoofdzaak, wel een gevalletje hoed en rand. Oliver zou er minzaam om lachen, vermoed ik.

Michel van der Westen, Breda

Bijbel en geld

De SGP steunt het wetsvoorstel tegen hoge beloningen niet. Zijn de mannenbroeders dan niet trouw aan de Bijbel? Timoteüs 6:10: 'Want de wortel van alle kwaad is geldzucht.' Ze krijgen nog een tweede kans, wanneer de afschaffing van de dividendbelasting aan de orde komt. Ik zal de Kamerleden van SGP, CDA en CU even helpen. 'Jullie kunnen niet God dienen en de Mammon' (Mattheus 6:24).

Jan Smids, Groningen

Daarom stem ik nee

Toen Athena en Poseidon elkaar het beheer over Attika betwistten, lieten de goden de keuze over aan de bewoners. Alle mannen stemden voor de godin van de olijfboom, een zegen voor het land, alle vrouwen voor de god die het paard beloofde, vrij onbruikbaar in een heuvelachtig gebied. Omdat ze zo fout hadden gestemd, ontnamen de goden volgens de mythe aan de vrouwen voor altijd het stemrecht.

In eenzelfde willekeur heeft D66 de Nederlanders van het referendum laten beroven, want ze hebben een keer fout gestemd. Natuurlijk was het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne een farce. D66 was nota bene de enige partij die actievoerde om voor te stemmen, terwijl wegblijven het geëigende middel was om de deelname onder de vereiste 30 procent te houden. Ik althans heb toen voor de eerste keer van mijn leven niet van mijn stemrecht gebruikgemaakt.

In plaats van het referendum te verfijnen, hebben de Democraten 66 het democratische instrument plomp afgeschaft met drogredenen die alleen plaatsvervangende schaamte wekken. Daarom let ik op 21 maart niet op de inhoud van het allerlaatste referendum, maar druk mijn weerzin tegen dit onmondig maken uit en stem nee.

Anton van Hooff, Nijmegen classicus

Privacy

Zomaar twee regels uit de Volkskrant van gisteren: 'Verzekeraars willen zwarte doos in alle auto's' (Ten eerste, 16 maart) en het zou voor de AIVD mogelijk beter uitkomen om uw bankgegevens automatisch te ontvangen (O&D, 16 maart).

Het referendum van 21 maart gaat voor mij niet zozeer over de bevoegdheden van de AIVD maar wel over de vraag of voor mij het (verplicht) opgeven van mijn privacy het 'nieuwe normaal' zou moeten zijn. De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten ('Sleepwet') gaat niet over vandaag, maar over een toekomst waarin je afwijkt van de norm wanneer je je data niet wilt vrijgeven, want wat heb je dan te verbergen?

Laten we ons dat goed realiseren. Een massaal nee tegen de sleepwet is een nee tegen een toekomst waarin uiteindelijk alles op straat ligt. Een massaal ja voor de sleepwet is een ja voor het opgeven van onze onder vuur liggende privacy.

Eric Schutte, SP Rijswijk

Weg met de afvalbak

Drie jaar geleden was ik in Tokio: 35 miljoen mensen werken en wonen in een gebied ter grootte van de provincie Utrecht. Op straat geen lege flesjes, geen uitgetrapte peuken, geen platgelopen uitgespuugde kauwgum, nog geen snippertje papier in de goot. En ook nergens een vuilnisbak te bekennen. Je afval gooi je thuis of op je werk weg.

Het besef dat je samen zorgt voor schone straten, stoepen en stranden, leeft dat hier niet? Wat als wij hier alle openbare bakken zouden verwijderen en ons afval thuis, bij winkelcentra, bedrijven en scholen zouden deponeren?

Een al wat oudere Japanse man vertelde me dat hij ooit Amsterdam had bezocht. Hij trok een vies gezicht: 'So dirty.'

Marjon Hoeks, Arnhem

Ga niet naar Amsterdam Zuid

Het station waar de internationale reiziger aankomt, is het visitekaartje van de stad. Nu kom je in Amsterdam aan op het Centraal Station, een station met grandeur en stijl. Je komt het station uit en de stad lacht je uitnodigend toe.

Het plan is nu dat de internationale treinen naar station Zuid gaan (Ten eerste, 15 maart). Station Amsterdam-Zuid! Bent u daar al eens voor uw plezier geweest? De reiziger stapt uit op een naargeestig en tochtig station, type betonkolos. Eenmaal buiten sta je in een saai kantoorgebied, waar zeker 's avonds niets te beleven valt. Ver af van het centrum waar de toerist heen wil. Wat een flater.

En de verbouwingen gaan weer honderden miljoenen kosten. En als alles af is, blijkt het toch niet helemaal goed uit te pakken. Net als dat briljante idee om geen wc's meer in stoptreinen te hebben waartegen destijds ook gewaarschuwd werd en die nu weer voor veel geld worden omgebouwd.

Bestuurlijk Overleg Metropoolregio, NS en rijksoverheid: bezint eer ge begint.

Ruerd Halbertsma, Voorburg

Graag periodiek prostaatkankertest

Het verhaal van Joost Zaat over het onnut van de PSA-test overtuigt absoluut niet (Wetenschap, 12 maart). Zaat komt niet met concrete cijfers. Bijvoorbeeld over het aantal mannen dat tijdig geholpen is dankzij een PSA-test of het aantal mannen bij wie te laat prostaatkanker werd ontdekt.

Ik lees op een gezondheidssite dat tien jaar na de diagnose 80 procent van de mannen met prostaatkanker nog in leven is, maar het is onduidelijk of dat mede dankzij de behandeling na diagnose is. Verder lees ik dat in2016 in Nederland 2.768 mannen zijn overleden aan prostaatkanker.

Ik ken drie mannen die er dankzij een PSA-test achterkwamen dat ze prostaatkanker hadden en gelukkig bijtijds geopereerd konden worden. Dus wat mij betreft graag periodiek een PSA-test.

Wellicht is een prostaatkankertest net zo zinvol als het bestaande bevolkingsbrede, periodieke darmkankeronderzoek.

Leo Kuijk, Tilburg

Van levensbelang

Prostaatkanker is na longkanker de meest voorkomende doodsoorzaak door kanker bij mannen. Het tijdig signaleren met de PSA-test van de kanker geeft de mogelijkheid daar wat aan te doen. Soms is het te laat, maar vaak is een tijdig ingrijpen van levensbelang.

In mijn vriendenkring zijn mensen gered door de PSA-test; anderen zouden mogelijk meer kans op genezing hebben gehad als er op tijd een test was gedaan. Artsen dienen mannen van boven de vijftig jaar zonder nadenken een PSA-test aan te bieden.

Hans Froentjes, Dirkshorn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden