KAARTOP VAKANTIE IN EUROPA

Waar in Europa zijn toeristen welkom deze zomer?

Met de versoepeling van het reisadvies binnen Europa heeft het kabinet een nieuwe stap uit de ‘intelligente lockdown’ gezet. De Nederlandse toerist mag straks zeker 12 Europese landen weer bezoeken, andere bestemmingen worden nog afgeraden.

Vakanties in Nederland zijn geen probleem mits de ‘geldende hygiënemaatregelen in acht worden genomen’. Het kabinet denkt dat per 15 juni ook twaalf Europese landen weer open zijn voor toerisme uit Nederland, waaronder Duitsland, België, Italië, Portugal, Malta, Kroatië. Ook reizen naar het Caribisch deel van het Koninkrijk is dan weer toegestaan.

Andere populaire vakantielanden zoals Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland komen daar naar verwachting tussen 15 juni en 5 juli bij. Het gaat om landen die volgens het kabinet ongeveer dezelfde coronacijfers kunnen overleggen als Nederland op dit moment.

Voor Zweden en het Verenigd Koninkrijk blijft daarom voorlopig het negatief reisadvies van kracht en andersom zijn Britten en Zweden voorlopig ook niet welkom in Nederland. Als ze toch komen, moeten ze in quarantaine. Rutte: ‘De mededeling is dat we ze hier niet willen hebben.’

Reizen buiten Europa blijft ook komende zomer ongewenst. ‘Dat raden we af, om de risico’s op een nieuwe uitbraak onder controle te houden’, aldus de premier. ‘Reizen buiten Europa kan alleen als het echt niet anders kan, en bij thuiskomst ga je twee weken in thuisquarantaine.’ Op de vraag of het verstandig is om op een buitenlandse zomervakantie te gaan, gaat Rutte niet in. ‘U moet zelf weten wat u verstandig vindt. Ik vertel u wat mogelijk is.’

null Beeld  de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Wel of geen vakantiedagen opnemen deze zomer?

Hoewel er een run is op vakantiehuisjes en campings in eigen land en er ook steeds meer mogelijkheden komen om de grens over te trekken, lijken Nederlandse werknemers nog niet happig om vakantiedagen op te nemen. Uit onderzoek van Intermediair onder bijna 1000 werknemers blijkt dat 51 procent niet van plan is op vakantie te gaan. Daarvan zegt 11 procent minder vakantiedagen dan normaal op te nemen. Maar is dat wel slim, om die dagen nog even achter de hand te houden?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden