Column

Waar in de zorg is helemaal geen tekort aan geld?

Of ze nu 12, 22 of 52+ zijn, mensen willen er perfect uitzien. Voor ze het voetbalveld betreden lopen 12-jarige jongetjes langs de spiegel want ze moeten op Ronaldo lijken. Meisjes van die leeftijd moeten al mascara kunnen opdoen, want zij willen er uitzien als Britney Spears. Wie jong is , wil een selfie op Instagram. Maar die moet perfect zijn: rechte neus, rechte ogen en rechte gebitten. Anders worden ze gepest.

Ziekenhuisbed Beeld null
Ziekenhuisbed

Even onthullend als de zogenoemde hartverscheurende toestanden in de Nederlandse verpleeg- en verzorgingstehuizen (overigens nog de beste in de wereld) is de glitter en glamour van de perfectie-industrie: beautysalons, nagelstudio's en klinieken voor plastische chirurgie. Deze week werd die andere kant getoond in een reportage in de Stand van Nederland, waar ondernemers - cosmetica-handelaar Peter Luijkx van Cosinta en plastische chirurgie-adviseur Diana Gabriëls (300 à 400 borstvergrotingen per maand) - de groeistuipen van hun bedrijven mochten tonen. Waar het geld voor betere zorg in de verpleeg- en verzorgingshuizen ontbreekt klotst het hier tegen de plinten. Alleen al aan cosmetica gaven Nederlanders in 2015 2,5 miljard euro uit: 157 euro per persoon. Naar beautysalons gaat jaarlijks 400 miljoen. Aan borstvergrotingen werd 80 miljoen euro besteed: ongeveer het bedrag dat staatssecretaris Van Rijn extra aan de verpleeghuizen wil geven.

De generatie tussen 15 en 25 jaar doet volop mee. Maar de grootste markt zijn de 55-plussers - zij hebben in de woorden van Peter Luijckx 80 procent van al het vermogen in Nederland. Een omzetgroei van 40 procent per jaar in de plastische chirurgie is haalbaar. Want ook ouderen willen perfecte borsten, perfecte billen, een glad gezicht en een plat buikje. Nederland staat in de rij: niet alleen voor borstvergrotingen en verkleiningen, maar ook voor botox, ooglidcorrecties en liposuctie En volgens de branche is het pas het begin.


Politici zullen hier hun vingers niet aan willen branden. Zij roepen graag dat ze heel veel meer willen uitgeven - 2 miljard voor verpleeghuizen, 12 miljard voor het terugbrengen van de AOW-leeftijd naar 65 jaar, 4,5 miljard voor het afschaffen van het eigen risico in de zorg, 1 miljard voor compensatie van de aardbevingsschade in Groningen - maar zeggen niet waar ze het vandaan halen. Het verhogen van de belastingen voor de topinkomens en multinationals zal slechts een schijntje opleveren, als die met hun geld al niet meteen de grens overvliegen, zoals de Franse president Hollande bij zijn aantreden moest ervaren.

Waar precies het geld vandaan komt is onbelangrijk. Alleen een gek laat zijn programma nog door het CPB doorrekenen. Niemand zal roepen dat de perfectie-industrie aan banden moet worden gelegd. Dan zou de bevolking meteen in opstand komen en naar het buitenland uitwijken.

Ieder hypocriet volk krijgt de politici die het verdient.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden