Waar die 'royale lach' van Gerrit Zalm toch gebleven?

Welk boek moet de man/vrouw van de week lezen? Wilma de Rek raadt Gerrit Zalm, die ABN Amro voor 20 procent naar de beurs bracht, Op weg naar geluk van Ap Dijksterhuis aan om het plezier in zijn werk en privéleven terug te vinden.

Beeld ANP

Goed, er speelden deze week nog wel belangwekkender kwesties (meneer De Graaf, Henk Krol) maar het was óók de eerste week van Gerrit Zalm als topman van een beursgenoteerde bank. Nou ja, een beetje beursgenoteerde bank: 20 procent van ABN Amro is nu in particuliere handen. De rest is nog van de overheid.

Dinsdag was Zalm te gast in het radioprogramma De Ochtend, gepresenteerd door Bart Kranenbarg en Ghislaine Plag. Kranenbarg vroeg of de rust weer een beetje was teruggekeerd in huize Zalm. 'Ik ben in ieder geval wat meer thuis', antwoordde Zalm. Kranenbarg hield aan: of alles back to normal was? Of ie een beetje kon gaan genieten? Was het leven weer een beetje zoals het moest zijn? Zalm aarzelde: 'Nou ja, ik heb nu weer wat meer tijd voor andere dingen.' Kranenbarg, ten einde raad, vroeg waar die 'royale lach' van Gerrit Zalm toch was gebleven. Zalm antwoordde dat die lach op de radio toch niet te zien was.

Gelukkig

In Op naar geluk. De psychologie van een fijn leven (2015) legt de Nijmeegse hoogleraar psychologie Ap Dijksterhuis uit waarom Zalm niet meer lacht. In recent Brits onderzoek werd aan mensen in verschillende beroepsgroepen gevraagd of ze gelukkig waren in hun werk. Bloemisten en hoveniers blijken het gelukkigst, gevolgd door kappers en schoonheidsspecialisten. Het op een na ongelukkigste beroep hebben mensen in callcenters, en het allerongelukkigst zijn bankiers. Dat heeft te maken, legt Dijksterhuis uit, met de competitieve werkomgeving, de hiërarchie die hen belemmert in hun autonomie (want autonomie is heel belangrijk voor je geluksgevoel) en met het verschil tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie. Wie dingen doet omdat hij ze leuk vindt, is intrinsiek gemotiveerd, terwijl extrinsiek gemotiveerden hun motivatie uit externe factoren halen, zoals een hoge financiële beloning.

Geduld

Ghislaine Plag vroeg aan Zalm of het niet frustrerend was dat ABN Amro het laagst van alle banken scoort op de vertrouwensmonitor. Zalm antwoordde dat hij dat als een uitdaging zag. 'Je moet geduld hebben hè. Vertrouwen komt te paard - hoe was ie ook alweer? Komt te voet en gaat met de Volkswagen.' Hij wil minimaal tot 2018 bij ABN Amro blijven, zei hij ook nog.

Doe maar niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden