Column

Waar de kleinste kranten groot in zijn

Is er toekomst voor de lokale krant? De Persgroep, uitgever van de Volkskrant, saneert haar 143 huis-aan-huisbladen: driekwart van de vaste redacteuren wordt ontslagen of overgeplaatst naar bijvoorbeeld nieuwssite indebuurt.nl.

Margriet Oostveen
Hoofdredacteur Abraham Muijs en redacteuren Bart Bos en Peter Frans (v.l.n.r.). Beeld
Hoofdredacteur Abraham Muijs en redacteuren Bart Bos en Peter Frans (v.l.n.r.).Beeld

Trump is al bijna vertrouwder dan de boze buurman. Veel huis-aan-huisbladen staan dan ook vol saaie gemeentemededelingen en advertenties. Maar ik dacht aan de onafhankelijke kranten die floreren, zoals De Bunschoter, om maar één voorbeeld van tientallen te noemen.

Zoals veel kleine krantenuitgevers is De Bunschoter een familiebedrijf, in 1928 opgericht door de onderwijzer Frank Hartog, in het dorp bekend als Frik. Frik werd opgevolgd door zijn zoon Bort, die er een drukkerij bij begon, nu de basis van het bedrijf. Borts zonen David en Ivan namen de zaak twaalf jaar geleden over. Abraham Muijs (55) heeft nog op ze gepast toen ze klein waren. Abraham werkt ook al 29 jaar bij De Bunschoter, want Bort is getrouwd met zijn zus, 'vandaar'. Negen jaar geleden werd Abraham hoofdredacteur.

De Bunschoter wordt verspreid in Bunschoten, Spakenburg, Eemdijk en Zevenhuizen. Eén hoofdredacteur, wat freelance sportverslaggevers en columnisten en drie vaste redacteuren: Peter Frans Heinen, Jan Muijs ('Voor zover ik weet geen familie', zegt Abraham) en Bart Bos.

De redactie. Beeld
De redactie.Beeld

Peter Frans ('politiek, natuur, milieu en een stukje coördinatie') zit hier al 19 jaar dik tevreden. Net als Jan ('kerk en politiek en ik probeer hier een beetje de onderzoeksjournalist te zijn'). Bart (28) begon op zijn 16de bij De Bunschoter, studeerde als enige tussendoor journalistiek en voelt toch geen verlangen naar een grotere krant: hij kan 's middags bij zijn vrouw eten.

Tot twee jaar geleden zat het redactielokaal van De Bunschoter in het hart van Spakenburg, een paar meter van de oude haven, één en al vintage charme voor de liefhebber, met de titel in schitterend rood neon op het dak. Maar David en Ivan vonden dat kostentechnisch 'niet efficiënt', dus moesten ze verhuizen naar boven de drukkerij, op het industrieterrein. Nou ja, zegt Abraham. Modern wel.

De vier redacteuren vullen hier drie afzonderlijke papieren edities en daarnaast de website, de kabelkrant, de twitterupdates plus de Facebookpagina en nog een reeks reclamebijlagen en glossy's (een beetje dorp heeft tegenwoordig een glossy). Het Bunschoter nieuws gedijt dankzij de concurrentie van de plaatselijke voetbalclubs IJsselmeervogels en Spakenburg. Ook de gemeenteraadsvergaderingen worden hier nog kritisch gevolgd.

Op maandag en vrijdag is De Bunschoter een tabloid voor abonnees met vooral eigen dorpsnieuws en columns. Op woensdag krijgt iedereen een gratis huis-aan-huis-Bunschoter met naast het gebruikelijke nieuws 'joekels van advertorials', zoals fikse interviews met de middenstand. Dan is de krant ouderwets groot gedrukt op broadsheet, voor meer advertentie-inkomsten. De totale oplage van de drie edities: 16.500 exemplaren per week.

Vroeger had je Bunschoten Nu, zegt Abraham Muijs. Nu heeft De Persgroep een editie Amersfoort Nu en daar staat weinig in over Bunschoten. 'Alleen interesseert het de mensen hier niks wat er in Amersfoort gebeurt.'

De Bunschoter op broadsheet. Beeld
De Bunschoter op broadsheet.Beeld

Ik bel later Roy Keller. Hij was tien jaar algemeen directeur van de huis-aan-huis-groep van De Telegraaf, nu is hij algemeen secretaris van de vereniging van de 45 kleinste lokale nieuwsmedia NNP ('De Nederlandsche Nieuwsbladpers'). Samen zijn die nog goed voor ruim twee miljoen kranten, schat Keller.

Het is de laatste tien jaar 'geen hosanna in krantenland', maar de kleine uitgeverijtjes doen het vaak beter dan de grotere, omdat je in een klein gebied meer uit advertentie-inkomsten kunt verdienen: 'Het lokale bedrijfsleven gunt het jou, maar sluit drie redactiekantoren en je binding is weg.' Twee uur voor de deadline puzzelt Peter Frans inderdaad zuchtend met de voorpagina van De Bunschoter en een luxeprobleem: te veel advertenties 'en weer nauwelijks ruimte voor nieuws'.

De ChristenUnie is de grootste partij in Bunschoten-Spakenburg en de zondagsrust wordt in de krant ook met verve verdedigd. Maar dat op zaterdag zoveel cocaïne wordt gesnoven dat ze hier van 'een witte wolk' spreken, dat schrijft De Bunschoter evengoed. En toen een Pool laatst door drie dronken landgenoten werd mishandeld met kokend water en een hete strijkbout, zocht De Bunschoter uit dat de Polen door een verhuurder met acht man in een woning waren gepropt (daarna werd het maximum vier).

Na jaren van schaalvergroting wordt het kleine herontdekt in de strijd tegen 'de kloof' en wantrouwen. Politiekorpschef Erik Akerboom overweegt voor beter contact al wijkbureaus te heropenen. Vooral in dorpen zou juist een vertrouwde, lokale krant zo'n baken kunnen blijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden