Waar blijft het leukste blad van Nederland over belasting betalen?

Uber. Waterschappen. Almere. Er is een geweldige overeenkomst.

Hoe breng je de waterschappen aan de man? Maak er een dichtbij-tijdschrift over. Beeld anp

Of ik wilde meedenken over een blad over onze 24 waterschappen. Graag! Wat doen ze eigenlijk, concreet? 'Het waterschap en uw achtertuin.' Het blad is er niet gekomen. Wat wel duidelijk werd: meer dan genoeg ideeën, meer dan genoeg manieren om uit te leggen op wat en op wie je eigenlijk stemt. Niet plechtig zeggen: waterschappen regelen onze waterhuishouding. Dat weten we, beste dijkgraaf. Liever: een wandeling door het onbewoonde waterschap Blija Buitendijks, een populair-wetenschappelijk plaatjesverhaal over het zuiveren van rioolwater. 'Van doortrekken tot frisdrank.' De reportage: 'Ik maakte een fout.' Gevolg: deze buitenwijk kwam onder water te staan, gephotoshopte beeldreportage.

Waterschappen zijn onbekend, matglas, en toch moet je er op stemmen. Voorstel: maak een tijdschrift, gebruik de beproefde tijdschrifttechnieken en leg het overzichtelijk uit met dichtbij-verhalen. Goed idee.

Subsidie

Hetzelfde geldt voor woonplaatsen die slecht bekendstaan. Er zit een geweldig tijdschrift in Almere. De architectuur, de scholen. Inwoners vertellen over hun woonkeuze. Daar ga je uit, daar eet je, daar vergeet je Amsterdam. Ook gemeentelijke belastingen die lager blijken te zijn. De Partij van de Arbeid maakte ooit een 'massablad'. Niet het zoveelste verhaal over subsidies, maar iemand van vlees en bloed die vertelde: 'Door die subsidie kon ik mijn bedrijf starten.' Geen verhaal over belastingvoordelen, maar iemand die er aantoonbaar op vooruitging.

Het blad Provincie, maar dan leuk. Het blad TBS. Het blad Euro, maar dan boordevol voordeel. Ik zag een glossy over een vmbo-school. Schitterend, doodzonde om naar het Barlaeus te gaan. Waar blijft het leukste blad van Nederland over belasting betalen? Het kan. 'De bijna onbekende aftrekposten.' Alweer een boete voor te hard rijden? Bij de acceptgiro een geweldig tijdschrift van het Centraal Justitieel Incassobureau. De A-zoveel brengt het meeste op. 'Bezwaar maken doe je zo.' De hoogste parkeerboetes van Nederland.

Momentum

Taxi-organisatie Uber lanceerde afgelopen week in zes grote Amerikaanse steden het blad Momentum. Van New York tot San Francisco, oplage 150 duizend exemplaren. Voor chauffeurs en geïnteresseerde klanten. 'Healthy tips for better trips.' 'How to fill your backseat.' Ook Uber heeft veel uit te leggen, aan veel mensen: in de VS in één jaar tijd 210 nieuwe steden. Het internetbedrijf koos voor print. Het blad is overzichtelijk maar te chic, te wit. Frisse types in schone sweaters, mooie vrouwen, montere heren. Advies voor Momentum, als het straks in Amsterdam wordt gelanceerd: meer Panorama. Kop: 'Wie wordt de 500ste Uber-chauffeur?' Kop: 'Ze reden me klem, maar ik ontsnapte.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden