Commentaar

Waar blijft het Europese anti-terreurbeleid?

De aanslagen in Brussel leggen gevoelige gebreken bloot, ook in het Nederlandse contraterrorisme.

Europees commissaris voor Migratie, Binnenlandse Zaken en Burgerschap Dimitris Avramopoulos tijdens de finale persconferentie na afloop van het overleg in Brussel naar aanleiding van de dubbele aanslag in Brussel op 22 maart. Beeld anp

Het zijn niet bepaald geruststellende berichten die uit Brussel komen sinds de aanslagen. Eén terroristencel bleek in staat twee keer toe te slaan zonder dat de autoriteiten in staat waren in te grijpen, hoewel er nogal wat signalen waren. De balans die nu wordt opgemaakt van het functioneren van het veiligheidsapparaat is onthutsend: federale en lokale politie die te weinig met elkaar en met de veiligheidsdienst communiceren, burgemeesters die niet samenwerken, capaciteitsproblemen.

Op internationaal niveau gaat het nauwelijks beter, zo analyseert de Europese Commissie. Ondanks alle afspraken na 'Parijs' ontbreekt het nog volledig aan een daadkrachtig en sluitend Europees anti-terreurbeleid. Lidstaten weigeren hun informatie over terroristen te delen. Informatie die wél is opgenomen in de Europese databestanden wordt onvoldoende gebruikt. Het uitwisselen van de gegevens van vliegtuigpassagiers is nog steeds niet geregeld. Voorstellen om de illegale wapenhandel aan banden te leggen, wachten nog op goedkeuring. De bewaking van de buitengrenzen schiet onverminderd tekort. En dan kampt de Europese antiterreurcel Europol ook nog eens met een tekort aan personeel. 'De informatie-uitwisseling staat in geen verhouding tot de terreurdreiging', constateert EU-antiterreurcoördinator De Kerchove zelf.

Vergeleken daarmee springt Nederland er niet slecht uit, zo is althans de suggestie die het kabinet en deskundigen wekken. Daarbij hoort ook het beeld dat iedereen die zich in het oorlogsgebied in het Midden-Oosten heeft gewaagd, hier na terugkeer op de voet wordt gevolgd. Door de wel erg simpele manier waarop aanslagpleger Ibrahim el Bakraoui en zijn Duitse reisgenoot via Nederland konden terugkeren naar België en Duitsland, weten we dat de werkelijkheid gecompliceerder is.

Het kabinet wijst naar België en Turkije, die niet optimaal communiceerden, maar feit is dat het systeem kennelijk niet functioneert zodra het niet om Nederlandse Syriëgangers gaat. Minister Van der Steur wacht vandaag een spervuur van vragen vanuit de Kamer. Hij zal met een helder zicht op verbetering moeten komen om het vertrouwen te herstellen dat al het mogelijke gebeurt om internationaal terrorisme ook internationaal te bestrijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden