Waar blijft de Mike Kelley-catalogus?

Het boek bij de grote Kelley-tentoonstelling verschijnt pas eind april. Het Stedelijk loopt inkomsten mis, tot verdriet van de geldschieter.

AMSTERDAM - Ruim 200 duizend bezoekers heeft de overzichtstentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Mike Kelley naar het Stedelijk Museum getrokken. Maar de bezoekers die graag een catalogus mee naar huis wilden nemen, zochten tevergeefs in de museumwinkel. Vanwege het overlijden van Kelley, begin 2012, moest de catalogus volledig worden omgegooid en liep de productie grote vertraging op. Zo groot, dat het boek over de tentoonstelling pas verkrijgbaar is als alle werken zijn vertrokken uit Amsterdam en gearriveerd zijn in het Centre Pompidou in Parijs.

Naar verwachting komt het boek eind april van de drukker. Dat het dan nog goed zal verkopen, is niet waarschijnlijk. In de kunstwereld is algemeen bekend dat de verkoop van catalogi drastisch lager wordt na het vertrekken van de kunstwerken.

Het Stedelijk noemt het boekwerk rond het oeuvre van Kelley geen catalogus, maar een 'publicatie'. 'Een nuanceverschil, maar dit boek is allesomvattend. Hier moest alles in, en omdat er nog een heleboel moest worden uitgeplozen duurde het langer dan verwacht', legt een woordvoerder uit.

Voor de expositie van het werk van Kelley ontving het Stedelijk Museum de eerste Turing Toekenning. Een donatie van 450.000 euro, die iedere twee jaar zal worden uitgereikt aan een Nederlands museum. De Turing Stichting vindt het dan ook 'ontzettend jammer dat een mooie catalogus ontbrak'. Directeur Kunst Ellen Wilbrink: 'We zijn er uiteraard niet gelukkig mee. Het is een enorme gemiste kans. Maar ik weet ook hoe erg het Stedelijk ervan baalt. Ik denk ook dat ze er alles aan gedaan hebben om het alsnog rond te krijgen. Helaas, echt heel zonde.'

De tentoonstelling en de publicatie werden gemaakt in zeer nauwe samenwerking met de kunstenaar. Kelley was persoonlijk betrokken bij alle ideeën en beslissingen, aldus het Stedelijk. 'Dus toen hij eind januari 2012 plotseling overleed, veranderde dit het project ingrijpend - alles moesten worden herzien.'

De woordvoerder legt uit dat de catalogus moest worden uitgebreid met alle bodies of work van de kunstenaar. 'Van het begin van zijn oeuvre in de jaren zeventig, tot zijn laatste werk. Het boek is met honderd pagina's uitgebreid en er worden vijfhonderd werken in beschreven.'

Catalogi vormen een steeds belangrijker onderdeel van exposities. 'Twintig jaar geleden hechtten musea helemaal niet zo veel waarde aan de catalogi. Maar tegenwoordig is een expositie een heel event, waar de catalogus ook onderdeel van uitmaakt', laat uitgeverij Waanders weten, die overigens niet is betrokken bij het Kelley-project.

De boekverkoop speelt ook een rol in het verdienmodel. 'Niet alleen de catalogus, maar de hele museumwinkel is belangrijk', zegt Hans Buurman, zakelijk directeur van het Gemeentemuseum Den Haag. 'Een catalogus hoort er ook gewoon bij.'

Mike Kelley geldt als een van de invloedrijkste kunstenaars van zijn generatie. Het Stedelijk laat schilderijen, sculpturen, video's en vooral veel installaties zien. De tentoonstelling is nog te zien tot en met Tweede Paasdag, maandag 1 april. Nadat het Centre Pompidou in Parijs gaat de tentoonstelling nog naar het MoMa in New York en het Museum of Contemporary Art in Los Angeles.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden