Waar bestaan die twintig minuten seks dan uit?

Grijstinten

De voorbereiding op de film over de opwindende bestseller voldoet aan de regels voor goed voorspel.

Een mysterieuze man, op de rug gefotografeerd, kijkt vanuit een wolkenkrabber uit over de stad. Mr. Grey, ben jij dat? Nee, deze man is vierkant en draagt alleen een onderbroekje. 'Mr. Squarepants will see you now', staat erboven.

Een slimme posterparodie, van SpongeBob Squarepants. De poster van Fifty Shades of Grey die hij op de hak neemt, is al bijna iconisch. En voor het tekenfilmfiguurtje dat vanaf deze week in een eigen film acteert, is het verstandig op de hype mee te surfen.

Het is nog zeven nachtjes slapen voordat Fifty Shades of Grey in de bioscoop is te zien, maar de gemoederen raken al aardig verhit. De voorverkoop breekt wereldwijd records. Al 90 duizend Nederlanders hebben een kaartje in huis, ronkte het persbericht van Universal; in sommige Nederlandse bioscopen begint elk uur een vertoning.

Internationaal is de seksspeeltjesproductie opgepept en hotels adverteren met fifty shades-arrangementen. Intussen heeft acteur Jamie Dornan al laten weten dat hij vreest voor zijn leven en zal hij volgens The Telegraph volgende week met zijn vrouw en jonge kind naar een 'afgelegen plek' gaan.

Deze hele hype heeft alles te maken met het boek, en niets met de film; daar is namelijk bijzonder weinig over bekend. Pas op de dag van de voorpremières wordt hij vertoond aan de pers. Meestal belooft dat weinig goeds, maar volgens regisseur Sam Taylor-Johnson in The Guardian is het de bedoeling dat de film - net als ooit het boek - drijft op mond-tot-mond-reclame.

Hoe de film zich verhoudt tot dat populaire boek over Anastasia en haar eerste stapjes op het sm-pad aan de ferme hand van meneer Grey is dus nog onderwerp van speculatie. Deze week kwamen er eindelijk wat harde feiten op tafel: twintig minuten van de ruim twee uur durende film beslaat seks, zo weten we nu, en dat is meer seks dan in alle 18+-bioscoopfilms in 2014 samen. Aan de andere kant: voor de verfilming van een boek dat voor de helft uit seks bestaat, is het best weinig.

Ter inspiratie deden de acteurs research in de sm-scene; Taylor-Johnson belooft flinke opwinding. Klinkt goed. Maar zorgwekkend is weer dat ze in interviews net zo makkelijk stelt dat de seks niet 'gratuit' is - iets waar het boek toch juist zijn populariteit aan te danken heeft. Verder schittert de piemel van Dornan door afwezigheid en de 'tamponscène' (vraag maar niet) zit er niet in. De hoeveelheid stoten is bovendien beperkt in verband met de filmkeuring - door die R-rating kan een Amerikaanse puber met zijn ouders naar de bioscoop, in principe dan.

Links de geparodieerde filmposter, rechts het origineel.

Waar bestaan die twintig minuten seks dan uit? Prikkelende vraag. Zo bekeken is dit de perfecte campagne eigenlijk. Uitgebreid voorspel, het gevoel dat je niet helemaal weet waar je aan toe bent en de mengeling van opwinding en nieuwsgierigheid die dat opwekt: Anastasia kan er over meepraten en het zijn precies die elementen die het boek tot een fenomeen hebben gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.