Waan jezelf in dromenland

Als starter op de arbeidsmarkt is het vaak lastig om erachter te komen wat je precies wilt. Maar ook degene met meer ervaring twijfelen regelmatig of ze wel op de goede plek zitten. Waan jezelf eens in dromenland om erachter te komen waar jij vrolijk van wordt in je nieuwe baan.

Redactie
© getty Beeld
© getty

De zoektocht naar je ideale baan begint vanzelfsprekend bij het bepalen welke branche en functie jou het meeste aanspreken. Waarschijnlijk heb je al ondervonden wat wel en niet aansluit bij je wensen en waarden. Neem daarbij alle soorten ervaringen mee; studie, werkervaring, stages, onderzoeken, open dagen et cetera.

Maak van negatief positief
De kunst is nu om de negatieve ervaringen niet te snel bij de vuilnisbak te zetten. Wat viel je tegen in deze ervaringen? Maak eens een plus/minlijst van je ervaringen: op die manier kom je mede dankzij de minpunten dichter bij waar je naar op zoek bent. Een organisatie kan bijvoorbeeld veel te bureaucratisch zijn, daar ben je te ongeduldig voor. Dit kun je ook omdraaien naar: ik ben op zoek naar dynamiek en actiegerichtheid.

De wondervraag
Het kan ook zijn dat je een lonkend perspectief mist: waar ben je precies naar op zoek? Wat is de omgeving, wat zijn de mensen, wat is het ritme dat bij jou past? Je kunt eens proberen de 'wondervraag' aan jezelf te stellen. Stel je eens voor, je wordt morgenochtend wakker en je hebt dé baan; op de één of andere manier heeft dat wonder plaatsgevonden en heb je het voor elkaar gekregen. Wat merk je als eerste wanneer je wakker wordt? Wat ziet de ander aan je? Hoe ziet je ochtend eruit: sta je vroeg of laat op, stap je op je fiets of in de trein? Ga je naar een industrieterrein of een kantoor in de stad? Werk je eerst thuis en ontmoet je dan collega's? Zit je achter een beeldscherm of ben je vooral aan het vergaderen? Het is belangrijk dat je zo veel mogelijk tot in detail wegdroomt en probeert te visualiseren, want daardoor ontstaat gevoel, zin en sprankeling. Het is alsof je je eigen baan aan het kneden bent. Heb je dat voor ogen, dan kun je terug gaan redeneren wat voor jou belangrijke elementen zijn en actie ondernemen.

Wees daarentegen niet te veeleisend als het gaat om je eerste baan. Dit blijft ten slotte een eerste leerervaring. Kijk vooral waar je veel kunt uitproberen en experimenteren. Juist in deze periode is het zo belangrijk veel nieuwe ervaringen op te doen. En zoek naar een goede hulpstructuur: collega's en leidinggevenden die je feedback geven. Daar heb je je hele loopbaan profijt van. (Foto getty)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden