Waalse premier stapt op na reeks schandalen bij Parti Socialiste

De Waalse minister-president Paul Magnette heeft maandag zijn vertrek aangekondigd. De politicus zat al een tijd op de wip na een reeks schandalen waarin zijn partij, de Parti Socialiste (PS), een hoofdrol speelde. Door zijn vlucht vooruit hoopt Magnette, die zelf niet bij de schandalen betrokken was, zijn reputatie als frisse wind binnen de PS te redden. Hij keert terug naar zijn oude baan, het burgemeesterschap van Charleroi.

Paul Magnette. Beeld photo_news
Paul Magnette.Beeld photo_news

In de nieuwe Waalse regering zal Paul Magnette moeten plaatsmaken voor een minister-president van liberale stempel. Met zijn terugkeer naar het burgemeesterschap van Charleroi hoopt hij zijn politieke gezichtsverlies te beperken. Magnette, die bekendheid verwierf met zijn verzet tegen het Europees-Canadese vrijhandelsakkoord Ceta, wordt beschouwd als de kroonprins van de PS, die de grote schoonmaak binnen de partij kan leiden. Huidig PS-partijvoorzitter Elio Di Rupo, de vorige premier van België, is erg verzwakt uit de schandalen gekomen.

De Franstalige politiek in België verkeert al maanden in crisis, na het uitbarsten van een reeks schandalen rond de vele nevenfuncties en bijverdiensten van politici. Bij een Luiks overheidsbedrijf bleken tientallen politici betaald te worden zonder enige tegenprestatie. In Brussel bleek de burgemeester zijn salaris aan te vullen met een schnabbel in de daklozenzorg. Telkens bleken vooral PS-politici zichzelf goed bediend te hebben. Verschillende politieke zwaargewichten moesten opstappen.

Klemtoon op socio-economisch programma

Vijf weken geleden zegde de Franstalige centrumpartij cdH, naar eigen zeggen verontwaardigd door alle wantoestanden, het vertrouwen in haar coalitiepartner PS op. Daarmee bracht de partij alle Belgische regeringen aan Franstalige zijde aan het wankelen (de Waalse regering, de Brusselse regering en de Franse gemeenschapsregering). In Wallonië wist cdH na lang ploeteren een nieuwe regeringspartner te vinden, in Brussel en de Franse gemeenschap is nog geen oplossing voor de regeringscrisis in zicht.

De nieuwe Waalse regeringsploeg, die naar verwachting deze week aantreedt, wordt een coalitie van het cdH met de MR, de liberale partij van de Belgische premier Charles Michel en grote concurrent van de PS. Tot grote woede van veel burgers legt deze nieuwe ploeg de klemtoon op haar socio-economische programma, en trekt ze zich weinig aan van de roep om nieuwe politieke gedragsregels. Een veelgehoorde klacht is dat de PS niet uit morele verontwaardiging uit de regering is gewipt, maar uit politiek opportunisme.

Door alle schandalen en de ontoereikend geachte reactie van de Franstalige politici bevindt het vertrouwen in de politiek in Franstalig België zich op een dieptepunt. In de laatste peilingen kwam tot schrik van politieke waarnemers de communistische partij PTB naar voren als de grootste partij van Wallonië, met 24,9 procent van de stemmen, vijf keer zo veel als bij de verkiezingen in 2014. De PS, die sinds 1988 onafgebroken aan de macht was in Wallonië, viel terug naar 16 procent, de helft van haar vorige verkiezingsresultaat.

Lees meer

'Wij burgers moeten de politici controleren, ieder op ons eigen niveau.' Webdesigner Christophe Van Gheluwe maakt eigenhandig de Belgische politiek transparanter (+).

Nog maar net had Peter Reekmans in een opiniestuk gewaarschuwd dat de graaicultuur in de Waalse politiek ook 'een Vlaamse ziekte' is, of er barstte in Vlaanderen een hele reeks schandalen los (+).

Na de rel met burgemeester Yvan Mayeur, die ook al een zakkenvuller bleek te zijn, willen de bewoners van de Brusselse volkswijk De Marollen niets meer weten van de Parti Socialiste (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden