Waalse politici vrezen voor het einde van België

AMSTERDAM Franstalige politici in België houden rekening met het einde van hun land. Dat hebben enkele kopstukken van de Franstalige socialistische partij (PS) dit weekeinde in de Belgische media gezegd....

De uitspraken volgden op de mislukking van de Belgische kabinetsformatie, afgelopen vrijdag. Ondertussen heeft de Belgische koning twee bemiddelaars aangesteld.

De Franstalige uitspraken zijn opmerkelijk, omdat de Franstalige politici zich altijd zwaar hebben verzet tegen een mogelijke splitsing van België. ‘We moeten ons voorbereiden op het einde van België’, zei vice-premier Laurette Onkelinx (Parti Socialiste) zondag. ‘Zonder dat zijn we gezien. De politiek moet er niet op hopen, maar er zich wel op voorbereiden.’

Onkelinx’ partijgenoot Rudy Demotte, minister-president in het Franstalige landsgedeelte, zei dat de Franstaligen ‘het heft zelf in handen moeten nemen’, ‘zonder morgen af te wachten’.

Vrijdagmiddag liep de Belgische kabinetsformatie stuk. PS-voorzitter Elio Di Rupo diende toen zijn ontslag als preformateur in bij de Belgische koning, omdat hij de Vlaamse en Franstalige partijen niet kon bewegen tot een compromis over Brussel-Halle-Vilvoorde.

Zaterdag heeft de Belgische koning het ontslag van Di Rupo aanvaard. Hij stelde daarna twee bemiddelaars aan om de onderhandelingen nieuw leven in te blazen. De twee bemiddelaars zijn Kamervoorzitter André Flahaut (Franstalige socialisten) en senaatsvoorzitter Danny Pieters (Vlaams-nationalistische N-VA). Zij moeten het vertrouwen herstellen tussen de twee partijen, die onontbeerlijk zijn voor de regeringsvorming.

Zowel Franstalige als Vlaamse politici reageerden positief op de aanstelling van de bemiddelaars. Ze riepen elkaar op deze ‘laatste kans’ met beide handen aan te grijpen.

‘Na de ontgoocheling van de voorbije dagen moeten we nu opnieuw proberen constructief te werken en zoeken naar oplossingen’, zei Bart De Wever, voorzitter van de N-VA. ‘De huidige problemen dramatiseren helpt niemand vooruit.’

De mislukking van de regeringsformatie heeft België dichter bij een splitsing gebracht dan ooit tevoren. Als de formatie definitief mislukt, blijven immers weinig alternatieven over.

Mogelijk waren de uitspraken van de Franstalige politici bedoeld om de Vlaamse onderhandelaars te waarschuwen dat die bij een splitsing van België niet zomaar Brussel zullen kunnen behouden. Daarmee voeren de Franstaligen de druk op de N-VA op om toch akkoord te gaan met een compromis. Het afwijzen daarvan was voor Di Rupo reden zijn opdracht aan de koning terug te geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden