'Waalse kandidaat-premier: slecht Nederlands door gehoor'

De Belgische kandidaat-premier Elio Di Rupo heeft problemen met zijn gehoor. Daardoor zal hij nooit in staat zijn goed Nederlands te leren, zo meldden bronnen in zijn omgeving maandag in de Vlaamse krant De Standaard.

ANP

Di Rupo, leider van de socialistische PS, maakt grote kans de eerste Franstalige premier van België te worden sinds de jaren ‘70. Een minpuntje is zijn slechte beheersing van het Nederlands. Een premier die de taal van de meerderheid van de bevolking niet spreekt, slaat een raar figuur.

Di Rupo beseft dat zelf maar al te goed. Al twintig jaar volgt hij Nederlandse les, maar het resultaat is nog steeds niet om over naar huis te schrijven. De politicus, een Italiaanse migrantenzoon uit het Waalse Bergen (Mons in het Frans) doet wel zijn best, maar zijn slechte gehoor speelt hem parten. ‘Al volgt hij nog twintig jaar les, hij zal het toch nooit vloeiend spreken’, zegt een intimus in De Standaard. Di Rupo hoort zelf maar de helft van wat hij zegt, aldus deze bron. Ook kan hij niet tegen hoge en scherpe klanken. Hij draagt dan ook al jaren twee discrete gehoorapparaatjes.

Engels ook slecht

De gehoorproblemen zouden er de oorzaak van zijn dat het Engels van Di Rupo eveneens te wensen overlaat. Naar eigen zeggen zijn zijn Frans en Italiaans ook niet perfect.

Volgens Ingeborg Dhooge, een hoogleraar neus-, keel- en oorkunde aan de universiteit van Gent, is het moeilijk te bepalen of het slechte Nederlands van Di Rupo het gevolg is van zijn gebrekkige gehoor. 'Ik ken heel wat Franstaligen zonder gehoorproblemen die niet goed Nederlands of Engels spreken'', grapt zij in de krant.

Overigens zijn Franstalige politici die vloeiend Nederlands spreken vrij zeldzaam in België. Hun Vlaamse collega's kunnen zich daarentegen vrijwel allemaal moeiteloos in het Frans uitdrukken.

Elio Di Rupo (AP) Beeld
Elio Di Rupo (AP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden