Waalse inwoners België slecht in Nederlands

BRUSSEL (ANP) - De Waalse inwoners van België zijn slecht in talen. Slechts 17 procent van hen spreekt Nederlands, de taal die in het land het meest gesproken wordt. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek waarvan het resultaat zaterdag in de Franstalige krant Le Soir stond.

Uit het onderzoek blijkt dat 57 procent van de Walen alleen maar Frans spreekt, terwijl van de Vlamingen 28 procent alleen Nederlands spreekt. In de hoofdstad Brussel, die officieel tweetalig is, spreekt 51 procent van de inwoners zowel Nederlands als Frans.

Internationalere taal

Van de bijna 10,5 miljoen Belgen wonen er 6 miljoen in Vlaanderen, 3,5 miljoen in Wallonië en een miljoen in Brussel. Het grote verschil in talenkennis tussen de noorderlingen en de zuiderlingen is volgens de onderzoekers enigszins te verklaren uit het feit dat het Frans een veel internationalere taal is dan het Nederlands.

Het gebrek aan talenkennis is onder de jongere Walen minder opvallend. Van degenen van veertig jaar en jonger zegt 51 procent alleen maar Frans te spreken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden