Waalre voorzichtig met aanwijzen daders aanslag

De twee auto's die in de nacht van dinsdag op woensdag werden gebruikt bij het in brand steken van het gemeentehuis van Waalre, blijken enige uren voor de aanslag te zijn gestolen. Het gaat om een Volkswagen Golf uit Eindhoven en een Volkswagen Bora uit Geldrop.

AMSTERDAM - De beelden van de bewakingscamera's zijn veiliggesteld. Justitie heeft nog niet laten weten wat erop te zien is. Donderdag brachten minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen van het Openbaar Ministerie in Den Bosch een bezoek aan Waalre. Ze werden vergezeld door burgemeester Henri de Wijkerslooth de Weerdesteijn, die direct was teruggekeerd van vakantie in Italië.

Opstelten zei zich aan te sluiten bij eerdere uitlatingen van de locoburgemeester, die de gebeurtenissen in Waalre, net onder Eindhoven, donderdag 'een ondermijning van de rechtsstaat' noemde.

De autoriteiten maanden echter tot voorzichtigheid over het aanwijzen van mogelijke daders. Hoewel veel verdachtmakingen gaan in de richting van het plaatselijke woonwagenkamp, bestaat er nog geen enkele aanwijzing dat kampbewoners de hand hadden in de aanslag, stelde de burgemeester. Veertig rechercheurs onderzoeken de zaak.

Tussen de gemeente en het woonwagenkamp bestaan al geruime tijd spanningen. Zo is er onenigheid over een nieuw bestemmingsplan, waarin geen plaats is voor bedrijfsactiviteiten als autosloperijen. Vorig jaar juni werden gemeentehuis en burgemeesterswoning voorzien van veiligheidsglas en camera's wegens spanningen met het woonwagenkamp.

Uit het afgebrande gemeentehuis zijn alle waardevolle papieren gered. Ze zijn 'redelijk ongeschonden' uit een kluis gekomen. Brandweerlieden vonden ook de ambtsketen van de burgemeester.

De afdeling burgerzaken verhuist maandag naar de brandweerkazerne. Bruidsparen wijken voor hun huwelijksplechtigheid uit naar een andere locatie. Waar de rest van het gemeentepersoneel komt te werken, is onduidelijk.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden