Update

Waalre dreigt zelf te gaan slopen op kamp

De gemeente Waalre wil schuren op het woonwagenkamp zo snel mogelijk laten verwijderen en dreigt zo nodig zelf te gaan slopen. Waalre heeft al uitgerekend dat het 200.000 euro gaat kosten als de gemeente zelf de schuren op het kamp moet opruimen. De kosten kunnen in dat geval worden verhaald op de overtreders, schrijft de gemeente in een raadsvoorstel.

Redactie
Politiemensen op een woonwagenkamp in Waalre in oktober 2012 Beeld ANP
Politiemensen op een woonwagenkamp in Waalre in oktober 2012Beeld ANP

De kampbewoners hebben ruzie met de gemeente die in een nieuw bestemmingsplan de woonwagens wil legaliseren, maar geen ruimte laat voor loodsen en hobbyruimten die in de afgelopen jaren op het kamp zijn gebouwd.

De gemeente heeft alle bezwaren van de bewoners tegen de plannen afgewezen. 'Er bestonden in het verleden weliswaar beleidsvoornemens om de bestaande situatie te legaliseren, maar dat was nog onvoldoende concreet', zegt het huidige college.

Advocaat Peter van de Laar van de woonwagenbewoners noemt de inhoud van het raadsvoorstel prematuur. De bewoners en hun advocaat willen de gemeenteraad nog op andere ideeën brengen. Maar als het bestemmingsplan ongewijzigd blijft, is het 'juridisch oorlog', aldus Van de Laar. De woonwagenbewoners willen de zaak uitvechten tot aan de Raad van State en bijvoorbeeld de huidige burgemeester Henri de Wijkerslooth en gemeentesecretaris onder ede horen over toezeggingen die zijn gedaan.

Voor de veranderingen op het woonwagenkamp huurt de gemeente voor 250.000 euro extra personeel in. De gemeenteraad stemt op 5 maart over de plannen.

De spanningen tussen de woonwagenbewoners en de gemeente worden vaak genoemd als reden voor de aanslag op het gemeentehuis van Waalre in juli. De kampbewoners ontkennen betrokkenheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden