Waakzame burgers gezocht na drie golven van autobranden

ARNHEM Er trekken drie golven van autobranden door het land, ze teisteren Almelo, Vught en Weert. In Vught gingen in een week acht auto's in vlammen op, in Almelo zijn vanaf april 68 branden (waaronder 24 autobranden) gesticht en in Weert gaat het ook om 24 autobranden.

Anja Sligter

Het kost de politie vaak veel tijd om de dader van brandstichting te pakken. 'Het is ingewikkeld onderzoek', zegt een woordvoerder van de politie Twente. 'We houden buurtonderzoek en surveilleren veel, maar we kunnen niet steeds op een plaats zijn. Burgers zijn onze extra ogen.'


In Almelo staan daarom informatieborden op parkeerplaatsen waar eerder brand is gesticht. Daarop staat een oproep om verdachte zaken direct door te geven aan de politie. Ook burgemeester Van de Mortel van Vught vraagt zijn inwoners nadrukkelijk dit weekend niet te aarzelen de telefoon te pakken als hen iets opvalt.


Bij het oplossen van een reeks autobranden is de politie eigenlijk volledig afhankelijk van tips van burgers. Met de brand zijn meestal alle sporen vernietigd. Dus moet de dader op heterdaad worden betrapt. Wordt er zonder 'heterdaad' een verdachte gepakt, dan strandden de zaken veelal bij gebrek aan bewijs.


In Weert is de politie het dichtst bij een ontknoping. Met bewakingscamera's is namelijk een man met een jerrycan gesignaleerd. Deze beelden zijn afgelopen dinsdag via het programma Opsporing Verzocht naar buiten gebracht. Daaruit zijn drie bruikbare tips bij de politie binnengekomen, maar er is nog geen verdachte aangehouden.


Het is in Weert niet duidelijk of er een link bestaat tussen de branden, met andere woorden of er sprake is van een pyromaan. Dat is in Almelo en Vught wel het geval. De politie gaat daar uit van een en dezelfde persoon: er is sprake van een bepaald patroon en een concentratie op het 'eigen territorium'.


Uit onderzoek is duidelijk dat de daders meestal alleenstaande mannen zijn tussen 17 en 35 jaar. Zij leven vaak geïsoleerd, vallen niet op, zijn niet erg slim, drinken over het algemeen flink, hebben vaak geen baan en geen relatie. Gebrek aan aandacht in hun jeugd en in hun huidige leven, drijft hen volgens de onderzoekers tot brandstichting.


Forensich psycholoog Ernst Ameling die in het Pieter Baan Centrum met pyromanen in contact is gekomen, legt voor Omroep Brabant uit dat de pyromaan in zijn obsessie voor vuur een uitlaatklep vindt voor zijn verdrietige en eenzame gevoelens. Er is na afloop van de brandstichting sprake van ontlading en bevrediging. Met zijn aanwezigheid bij het vuur verraadt hij dikwijls zichzelf.


Het aantal autobranden lijkt - ook door de reeksen in Deventer, Delft en Hengelo - in de afgelopen jaren gestegen. Maar uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt juist dat ze zijn gedaald van 4.441 in 2000, naar 3.237 in 2008.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden