Waakhond: 'NSA-praktijken halen weinig uit, zijn illegaal en moeten stoppen'

Het verzamelen van telefoongegevens haalt weinig uit in de bestrijding tegen terrorisme, daarnaast is het illegaal en moet het stoppen. Dit zegt de Privacy and Civil Liberties Oversight Board (PCLOB), de onafhankelijke waakhond van privacy in de Verenigde Staten. De bevindingen van de waakhond staan in een 238-pagina tellend rapport dat in handen is van de krant The New York Times en komen op een pijnlijk moment voor president Barack Obama.

Marcel van der Meulen
Amerikaanse president Barack Obama. Beeld getty
Amerikaanse president Barack Obama.Beeld getty

Obama hield vorige week vrijdag een toespraak waarin hij restricties oplegde aan de Amerikaanse inlichtingendienst, de NSA. Obama gaf aan dat niet zomaar alle telefoongegevens meer verzameld mogen worden, maar dat het belangrijk is dit nog steeds te blijven doen voor het handhaven van de veiligheid, waarin hij in het bijzonder de bescherming tegen cyberaanvallen noemde.

Rapport spreekt besluit Obama tegen
Obama gaf in zijn toespraak aan dat het grootschalig verzamelen van gegevens stopt, maar dat het systeem dat ervoor wordt gebruikt wel bewaard blijft, omdat het nuttig is en het gebruik binnen de wet valt.

De PCLOB, adviseur van de president en door velen gezien als het verlengde van de overheid, spreekt met het rapport deze beslissing van Obama tegen en geeft hiermee een nieuwe draai aan het privacydebat.

Volgens de waakhond heeft de FBI, die de NSA machtigt om af te luisteren, zich verschuild achter een wet waar de afluisterpraktijken niet onder horen te vallen. In de Patriot Act (de wet die de Amerikaanse overheid mogelijkheden geeft om data te vergaren) staat dat gegevens verzameld mogen worden als deze relevant zijn in het onderzoek naar terrorismedreigingen.

Privacywetgeving
'Het afluisterprogramma van de NSA heeft maar weinig opgeleverd', zegt de PCLOB. 'Het programma is in strijd met de privacywetgeving en de openbare veiligheid en moet daarom worden stopgezet.'

Naast het stopzetten van het programma adviseert de raad dat telefoongegevens na drie jaar verwijderd moeten worden in plaats van in vijf jaar. Ook moet het zoeken naar deze gegevens ingeperkt worden.

Geheime rechtbank
In het rapport komt volgens de krant naar voren dat de geheime rechtbank, de Foreign Intelligence Surveillance Court, in augustus 2013 voor het eerst een juridisch advies heeft gegeven aan de inlichtingendienst. Dit terwijl het vanaf 2006 al bevelen uitvaardigde aan telefoonbedrijven om gegevens te verstrekken. Uit de toespraak van Obama van vorige week komt naar voren dat er een extern panel bijkomt die de handelingen van deze rechtbank in de gaten moet houden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden