Reportage

Waait er inmiddels een wind van verandering door Iran?

In Teheran is de verkiezingskoorts voorbij nadat vijf maanden geleden Hassan Rohani president van Iran werd. Is er onder de nieuwe president verandering merkbaar? Volkskrant-correspondent Remco Andersen ging op reportage in Teheran.

Het dagelijkse, soms verborgen leven van de Iraniërs in Teheran bekeken in de buitenspiegel van een auto. Beeld afp

'Ik moet het allemaal nog zien', zegt de 26-jarige softwareontwikkelaar Tahereh. In een Teheraans park stampt ze met haar paarse All Star-gympen op de grond om warm te blijven. 'In mijn hele leven heb ik nog geen enkele verandering van president tot echte hervorming zien leiden. Nou ja, Khatami dan. Maar diens opvolger Ahmadinejad brak het allemaal weer af.'

Tahereh, verplichte hoofddoek ver op het achterhoofd, zou graag zien dat de internationale gemeenschap de mensenrechtensituatie koppelt aan de nucleaire onderhandelingen. Want om het leven van Iraniërs te verbeteren is er meer nodig dan wat sanctieverlichting.

(....)

Strategische vraagstukken zoals het nucleaire beleid en steun voor het Syrische regime zijn het domein van Opperste Leider Ayatollah Khamenei, de werkelijke machthebber in Iran. Alleen een wonder zou de Iraanse economie in vijf maanden weer in orde maken, maar sinds het aantreden van Rohani is de beurs met dertien procent gestegen. De rial is voor het eerst in jaren stabiel, en mensen hopen dat de waarde van de munt binnenkort weer omhoog gaat.

Totaal andere sfeer
Op de Bazaar van Teheran varen handelaren daar wel bij. De geur van gegrilde kebab en plat Iraans barbari brood mixt hier met condenswolkjes uit de schreeuwende monden van marktkooplui. Jonge kruiers duwen handkarren met torenhoge stapels dozen of tassen langs de glitterende etalages, richting de ijzersmedenstraat, horlogestraat, of koperstraat.

Een bakker vertelt dat de inkoopprijzen van grondstoffen voor het eerst sinds jaren licht gedaald zijn. Tapijtverkopers rapporteren dat hun verkoop sinds Rohani's aantreden is gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. 'Concreet is er eigenlijk weinig veranderd', zegt tapijthandelaar Ahmad Azizi (36). 'Maar de sfeer is totaal anders.'

Hij trekt zijn wenkbrauwen op en zegt plechtig: 'Economie is psychologie. Mensen zijn optimistischer, en geven dus ook makkelijker hun geld uit. Het is een teken van vertrouwen in de toekomst.'

Het dagelijkse, soms verborgen leven van de Iraniërs in Teheran bekeken in de buitenspiegel van een auto. Beeld afp
 
Het Westen geeft niets om het leven van Iraniërs

Te kort of te strakke overjas
Layla Zager (34) is al twee keer gearresteerd omdat haar verplichte overjas, die losjes tot op de knieën dient te hangen, te kort was of te strak zat. De religieuze politie neemt haar foto, laat haar een papier tekenen waarop ze belooft het nooit meer te doen, en schopt haar weer de straat op. 'Het is ontzettend vernederend', zegt ze, in de verlaten corridor van een ondergronds winkelcentrum. 'Niets is erger dan gedwongen worden om te leven op een manier die je niet wil.'

Maar de laatste tijd zijn de groene arrestantenbusjes van de religieuze politie minder zichtbaar op straat. Ze zijn er nog wel, bezweren Teheraanse tienermeisjes met rode lippen en geblondeerd haar de afgelopen dagen. Maar ze waarschuwen nu vaker dan ze arresteren.

De reden? Joost mag het weten. Het interpreteren van nieuwe ontwikkelingen, en speculeren over wat de toekomst brengt, komt in Iran nog altijd neer op een spelletje raden-wat-er-omgaat-in-het-hoofd-van-Opperste-Leider-Khamenei.

Vandaag in de Volkskrant: Het Iran van Rohani. 'Zodra het regime weer ademruimte heeft, draaien ze alles terug.'

 
Niets is erger dan gedwongen worden om te leven op een manier die je niet wil
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.