W. C. G. Overweg-Plandsoen, kinderneuroloog

'IK BEN gepromoveerd op de fontaneldrukmeter. Daarmee kun je bij baby's op een vriendelijke manier de druk binnen in het hoofd meten....

Tekst en foto: Daniel Koning

'Vanaf oktober vorig jaar ben ik staflid neurologie in het Leids Universitair Medisch Centrum. Ik ben één van de twee kinderneurologen. We krijgen hier kinderen met ziektes van het zenuwstelsel.

'Ze lijden onder meer aan epilepsie of aan chronische hoofdpijn. Vaak hebben ze een ontwikkelingsachterstand. De oorzaak is in veel gevallen zuurstofgebrek tijdens de geboorte, of een te vroege geboorte. Wat ook veel voorkomt, is hersenletsel na een verkeersongeval. Epilepsie is trouwens heel goed behandelbaar met medicijnen.

'Mijn vak bestaat toch voor een groot deel uit het stellen van de diagnose. Bij een hersenbeschadiging bestaat er meestal geen behandelingsmethode om het kind beter te laten worden.

'Het is daarom heel belangrijk met de ouders te praten, ze uit te leggen wat voor ziekte het is. Of er kans bestaat op herhaling bij een volgende zwangerschap.

'Een naampje plakken op een aandoening brengt rust na een periode van onzekerheid. Je kunt een beeld schetsen van wat ze in de toekomst kunnen verwachten.

'Een hersenafwijking kan stabiel zijn, dat is belangrijk om te weten. Het is natuurlijk moeilijk om aan ouders te vertellen dat je geen genezende behandeling kunt bieden, maar het is essentieel dat je met ze bespreekt wat ze kunnen doen om het leven, met de beperkingen die er zijn, waardevol te maken.

'Ik zou geen gebroken benen willen zetten. Het vak dat ik heb, is moeilijk en mooi. Op grond van onderzoek bij een patiëntje gegevens ordenen, dat ligt mij wel. Al krijg ik soms een machteloos gevoel over wat de natuur allemaal teweeg heeft gebracht.

'Toen ik twaalf was, wilde ik al dokter worden. Dat had ongetwijfeld te maken met het feit dat ik twee gehandicapte broers had en een gehandicapt zusje.

'Na mijn afstuderen heb ik in het Rotterdamse Havenziekenhuis, het Dijkzigtziekenhuis, het Sofia-kinderziekenhuis, het AMC en het Epilepsiecentrum gewerkt. Het salaris van een academisch-medisch-specialist ligt tussen de 10 duizend en 15 duizend gulden bruto per maand. Ik ben nu 47 en ik wil met dit werk doorgaan tot aan mijn pensioen.

'Soms sta ik verbaasd over hoe kinderen met een ernstige handicap omgaan. Een patiëntje van mij heeft een milde spastische verlamming. Hij is een heel vrolijk manneke.

'Hoe hij samen met zijn ouders met zijn handicap omgaat, dat is geweldig. Er is een behandeling voor hem uitgestippeld zodat hij zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Ik kan hem loslaten. Daar word ik niet somber van.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden