VZVZ bestrijdt misverstanden patiëntdossier

Het nieuwe elektronisch patiëntendossier is niet verplicht, goed beveiligd en artsen en apothekers verdienen er niets aan. Hoogstens een paar dubbeltjes als compensatie voor de tijd die het hen kost om mensen voor te lichten en aan te melden bij het systeem.

Dat laat de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) woensdag weten naar aanleiding van de commotie van de laatste dagen rond het Landelijk Schakelpunt (LSP), de vervanger van het elektronisch patiëntendossier.

Het LSP is geen grote database waar gegevens centraal worden opgeslagen, maar een systeem waarmee zorgverleners gegevens bij anderen in kunnen zien. De patiëntgegevens blijven dus in het informatiesysteem zitten van de eigen huisarts en apotheek, benadrukt VZVZ.

Het EPD werd vorig jaar door de Eerste Kamer tegengehouden. Groot bezwaar was toen de privacy. Die zou nu een stuk beter geregeld zijn. Volgens patiëntenfederatie NPCF wordt informatie in het LSP versleuteld en gaan zorgverleners in het LSP werken met een persoonlijk pasje met een pincode. Zo is duidelijk welke zorgverlener inlogt. Voorlopig moeten mensen nog een schriftelijke aanvraag indienen als ze willen weten wie hun dossier heeft ingezien.

Vanaf medio volgend jaar wordt dat een stuk makkelijker, vertelt VZVZ-bestuurder Edwin Velzel. 'Je kan dan zelf op een website instellen wie er bij je gegevens kan. Je kan dan ook een hokje aanvinken waarmee je aangeeft dat je automatisch een bericht wil krijgen als iemand je dossier heeft ingezien. Als er dan iets onrechtmatigs gebeurt, kan je dat melden.'

Bij misbruik kan de VZVZ bepaalde zorgverleners toegang tot het systeem weigeren. Maar Velzel hoopt dat het zover niet komt. ,,Door dit systeem bouw je een soort sociale controle in. Zorgverleners weten dat ze alleen gegevens mogen inkijken van patiënten die ze behandelen en die daar toestemming voor geven. Ze weten ook dat mensen het zien als hun gegevens ingezien worden. We hopen dat dat misbruik tegengaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden