Vwo-diploma gaf Thiandi het 'recht' om te studeren

Het prestigieuze Amsterdam University College, dat de 22-jarige gehandicapte Thiandi Grooff laat studeren, verklaart dat de omstreden studente recht heeft op de studie vanwege haar vwo-diploma. De universiteit wil geen antwoord geven op de vraag of Thiandi - die niet kan praten of schrijven - ooit is getest.

Thiandi (midden), Beeld uit 'Je zal het maar hebben' van BNN, waar Thiandi eerder te zien was. Beeld BNN

Het Amsterdam University College stelt verplicht te zijn geweest Thiandi Grooff aan te nemen. 'Het vwo-diploma geeft recht op toelating tot de universiteit', aldus een woordvoerder. Wetenschappers stelden afgelopen zaterdag in de Volkskrant dat de studente al twee jaar lang onterecht aan de universiteit studeert.

Overweldigend bewijs
Thiandi Grooff 'communiceert' door letters aan te wijzen terwijl een begeleider continu haar hand vasthoudt. Volgens wetenschappers is er overweldigend bewijs dat deze methode niet werkt en dat het de begeleider is die haar hand stuurt. Mogelijk doet de begeleider dat onbewust.

Thiandi behaalde ook haar vwo-diploma via deze communicatiemethode. Tot haar 14de kon ze niet lezen, praten of schrijven, totdat ze in de VS deze methode aanleerde. Ze werd uiteindelijk aangenomen op het Cals College in Nieuwegein, waar ze - ondersteund - briljant bleek in wiskunde. Het Cals College was niet bereikbaar voor commentaar.

'Hoe is het in godsnaam mogelijk dat de decaan van de universiteit dit heeft laten passeren?', aldus hoogleraar psychologie Harald Merckelbach van de Universiteit Maastricht eerder. 'Voor een wetenschapper vind ik dat alarmerend. De wetenschappelijke literatuur is hier zo duidelijk over.'

Druk
Decaan Marijk van der Wende van het Amsterdam University College weigert zelf een toelichting te geven. 'Ik heb het heel druk en ben nu met iets anders bezig', meldt ze telefonisch. In een reactie tegenover NRC Handelsblad werd Van der Wendes naam op uitdrukkelijk verzoek geschrapt.

De universiteit vindt dat er geen enkele reden is om te twijfelen aan de integriteit van docenten of assisten die de gehandicapte studente begeleiden. Volgens de universiteit zouden er nooit vragen of klachten zijn geweest over Thiandi. 'We handelen in deze zaak conform de wijze waarop de rechten en plichten van de student en de instelling wederzijds wettelijk geregeld zijn.'

De 22-jarige studente meldde zich eerder aan bij drie andere universiteiten, maar die weigerden haar toe te laten. Alleen het Amsterdam University College wilde haar hebben. Deze universiteit richt zich op 'excellente' studenten en is het paradepaardje van de UvA en de VU.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.